5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePrevenirea și combaterea bolilor mieilor, tineretului ovin

Prevenirea și combaterea bolilor mieilor, tineretului ovin

În scopul obținerii unui tineretului ovin sănătos și viguros, este necesar să se acorde atenția cuvenită în toate fazele de creștere și dezvoltare ale acestuia.

Baza genetică și cerințele specifice trebuie să fie asigurate diferențiat, pe faze de creștere. 

În continuare, voi prezenta principalele boli de creștere ale tineretului ovin precum și măsurile de prevenire și combatere a acestora. 

‹ adv ›

Boala mieilor gemeni 

Cauza este favorizată de gestația gemelară, lipsa de mișcare, surmenajul consecutiv transporturilor îndelungate ale oilor mame. 

Prevenirea și combaterea se face prin administrarea unor rații echilibrate în hidrați de carbon la oile gestante, evitarea schimbării bruște a rației, asigurarea regimului normal de mișcare

Rabitismul 

Cauza este tulburarea metabolismului de fosfor și calciu ce determină mineralizarea deficitară oaselor. Apariția bolii poate fi o consecință a alăptării artificiale cu lapte provenit de la alte specii.

La fel, un motiv ar fi carența în vitamina D din cauza întreținerii tineretului ovin în saivane închise, care privatizează animalul de acțiunea razelor solare, îndeosebi a celor ultraviolete.

Prevenirea și combaterea se face prin asigurarea unor rații a necesarului de Ca, P și vitamina D. În cazul alăptării artificiale cu lapte de vacă se vor adăuga săruri de Ca și P.

Nu în ultimul rând, este deosebit de importantă scoaterea mieilor la pășune împreună cu mamele lor. 

Miodistrofia mieilor

Miodistrofia mieilor este consecința hiposelenozei (produsă de carența de seleniu) și hipovitaminozei E, din cauza hrănirii oilor cu furaje provenite din zonele umede sărăce în seleniu.

Boala apare mai cu seamă spre sfârşitul iernii şi începutul primăverii, ca urmare a stării carenţiale la miei în primele săptămâni de viaţă, mai rar la 2-6 luni.

Ovinele adulte nu prezintă manifestări clinice, dar hipovitaminoza E şi hiposelenoza se reflectă asupra sănătăţii mielului sub formă de miodistrofie enzootică.

Pentru a preveni și a combate boala este necesară administrarea în structurile furajere destinate ovinelor a 0,1 mg seleniu de sodiu la 1 kg de furaj. Administrarea de brichete care includ în ele selenit de sodiu.

Este recomandată selenoterapia preventivă a mielor în primele zile de la fătare.  

Prevenirea și combaterea bolilor infecțioase și parazitare la miei

În scopul prevenirii introducerii unor boli infecțioase sau parazitare în unitățile de creștere a ovinelor, se impune instituirea carantinei profilactice.

Aceasta trebuie respectată cu multă strictețe având în vedere difuzibilitatea mare, uneori explozivă, pe care unele boli infecțioase o pot avea datorită densității mari a animalelor pe unitatea de suprafață, îndeosebi în cazul marilor unități în care se aplică tehnologii intensive de creștere și de îngrășare.

Principalele măsuri de prevenire și combatere a bolilor infecțioase și parazitare: 

  • Controlul pentru depistarea endoparazitozelor 

Examinarea se realizează o dată la 3 luni, se analizează starea efectivelor importante, a mieilor de prăsilă până la vârsta de 4 luni și evident, a loturilor rămase în urmă cu dezvoltarea. 

  • Examinarea pajiștilor și fânețelor

În perioada aprilie – mai se identifică biotopii cu moluște  gazdă intermediară pentru fasciole și alte trematode pe toate pășunile și fânețele.

Pe acele secțiuni de pășuni si fânețe se va întocmi și aplica măsuri de profilaxie și combatere de către unități. 

  • Vaccinări obligatorii
Vaccinarea contra antraxului

Antraxul – Boală infecțioasă și contagioasă (la animale și la oameni), manifestându-se prin abcese pulmonare, gastrointestinale și cutanate.

Se execută vaccinarea generală în perioada aprilie – mai, la tineret de prăsilă odată cu împlinirea a doua luni de la naștere.

Tineretul din complexele de îngrășare, în prima lună de afluire, numai dacă se folosesc furaje fibroase provenite din zona cu antrax sau dacă n-au fost vaccinate la furnizor.

Se repetă vaccinarea generală în luna octombrie la ovinele din localitățile unde au fost depistate cazuri de antrax în ultimii 10 ani. 

Citește și despre Îngrijirea oilor până și după fătare.

Vaccinarea contra febrei aftoase

Se efectuează primăvara și toamna la tineretul ovin în vârstă de peste 2 luni, din localitățile situate în zonele de frontieră (inclusiv ale aeroporturilor internaționale).

Ovinele destinate pentru export se vaccinează conform caietelor de sarcini. 

Vaccinarea oilor contra tuberculozei

Se aplică la ovinele sănătoase din efectivele infectate. Se vaccinează toți mieii la vârsta de 7 zile. A doua vaccinare se face după 4 – 6 luni pentru tineret.

Următoarele vaccinări se aplică la intervale de 10 – 12 luni. 

Tratamente generale la miei

Tratamentul antiscabios 

Se aplică de două ori, vara, la o săptămână după tuns, cu repetare peste 7 – 8 zile și toamna, în septembrie sau octombrie, cu repetare după 7-8 zile.

Tratamentul contra dermatofilozei

În efectivele contaminate, tratamentul se face imediat după tuns prin aspersiuni cu soluție de sulfat de cupru sau zinc 1%, urmată de izolarea animalelor cu leziuni și administrarea la acestea de antibiotice, timp de 3 zile consecutiv (penicilină 50000 U.I./ kg asociată cu streptomicină 50mg/kg i.m. o singura administrare zilnică).

Tratamente contra pododermatitei necrobacilare 

Se aplică la tineretul ovin de prasilă și cel supus îngrășării în pășune. 

  •  Controlul sanitar veterinar al furajelor

În toate fermele și unitățile care au în păstrare nutrețuri destinate furajării sau preparării nutrețurilor combinate, se prelevează probe pentru examenul de laborator. 

  • Controlul portabilității apei

Se efectuează semestrial, pe probe recoltate din toate sursele și de la locurile de consum din ferma de elită și cu ovine de import. 

  • Controlul de supraveghere a stării de sănătate

În perioada decembrie – aprilie se efectuează în fiecare lună examene de supraveghere metabolică pe câte 10 probe de sânge recoltate de la oi gestante.

Pentru tratamente curative se vor recolta probele necesare din loturile cu diferite carențe. 

  • Dezinfectarea profilactică

Se efectuează conform tehnologiei sanitar – veterinare în fermele de ovine și în complexele de îngrășare. În alte ferme se execută două dezinfecții obligatorii anual, primăvara și toamna. 

Bibliografie: Îndrumător pentru creșterea și îngrășarea tineretului ovin, Pop Augustin, Mireșan Eugen.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Balonarea la miei și iezi – cauze, tratament și prevenire

Balonarea la miei și iezi sau Enterotoxemia anaerobă este...
‹ adv ›

Rasa de oi Dorper – descriere, întreținere, avantaje

Rasa de oi Dorper, originară din Africa de Sud, s-a răspândit, ulterior, în întreaga lume datorită calităților sale remarcabile....

Rasa de oi Lacaune – avantaje, producție, întreținere

Rasa de oi Lacaune este una dintre cele mai cunoscute și apreciate din lume, în special pentru producția înaltă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole