13.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Cum s-a încheiat săptămâna pe piața cerealelor

Piața mondială agricolă: Cum s-a încheiat săptămâna pe piața cerealelor

Prețul cerealelor au încheiat săptămâna cu o nouă scădere pe Euronext, în condițiile în care euro s-a întărit în raport cu dolarul.

Contractul pentru porumb recolta 2023, a încheiat săptămâna atingând un nou minim al campaniei. Contractul din martie 2024 a încheiat totuși ședința la peste 180 euro/t.

Cotații porumb Euronext:

La grâu, mișcarea descendentă înregistrată a fost în cele din urmă compensată la finalul sesiunii.

Cotații grâu Euronext:

Contractul cu scadența martie 2024 a închis chiar cu +1,75 €/t mai sus, odată cu revenirea interesului de cumpărare, după ce a înregistrat o amplitudine de variație de 5,50 €/t între maximele și minimele tranzacționate în timpul sesiunii.

În cazul semințelor oleaginoase, mișcarea ascendentă a fost înlăturată pe 1 februarie. Totuși, la sfârșitul zilei, rapița de pe Euronext se tranzacționa cu peste 420 euro/t, o zonă de suport tehnic testată de mai multe ori în cursul săptămânii.

Agritel notează că, în mod evident, operatorii europeni ai pieței sunt foarte atenți la activitatea de export din Marea Neagră, atât din Rusia, cât și din Ucraina.

Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în acelaşi timp protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană.

Cererea de grâu rusesc se redresează încet, exportatorii anticipând o cotă de export la cereale. Vânzările restante de grâu rusesc au crescut la 2,3 milioane tone până la 30 ianuarie.

La finalul lunii ianuarie, SovEcon și-a majorat prognoza pentru producția de grâu din Rusia în 2024 cu 0,9 milioane de tone, până la 92,2 milioane de tone. Producția rusă de grâu în noul an este de așteptat să fie la același nivel ca și anul trecut. Potrivit Rosstat, recolta de grâu în 2023 a fost de 92,8 milioane de tone.

Clubul ucrainean de agribusiness raportează o scădere foarte ușoară a volumelor de export în ianuarie, comparativ cu luna decembrie.

Astfel, cantitățile exportate s-au ridicat la 5,3 milioane de tone de cereale, 0,76 milioane de tone de semințe oleaginoase și 0,66 milioane de tone de uleiuri vegetale.

Piața SUA

Cifrele săptămânale ale vânzărilor la export de soia pentru sezonul actual au fost dezamăgitoare la finalul săptămânii.

USDA a raportat un volum de 164.500 de tone pentru ultima săptămână a lunii ianuarie, existând în continuare semne de întrebare cu privire la dinamica exporturilor către piața chineză, în ciuda scăderii puternice a prețurilor din noiembrie.

Concurența din partea Braziliei apasă asupra piețelor de desfacere din SUA. Tendința descendentă a șters astfel cea mai mare parte a revenirii prețurilor înregistrată săptămâna trecută.

Vânzările săptămânale de cereale au depășit 322.000 de tone de grâu și 1,2 milioane tone de porumb. Acest lucru a oferit un anumit sprijin, chiar dacă prețurile au suferit puține modificări.

Prețul porumbului la Chicago se tranzacționează în continuare aproape de cele mai scăzute niveluri din acest sezon.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

DunhamTrimmer: Valoarea globală a îngrășămintelor cu valoare adăugată, estimată la 19,3 miliarde USD în 2022

Vatren Jurin, directorul tehnic al DunhamTrimmer, a împărtășit perspective...
‹ adv ›

Sinteză: Acordul UE privind importurile de produse agricole ucrainene, o abordare echilibrată de sprijin şi protecţie

Un acord cu privire la importurile de produse agricole ucrainene a fost convenit în cursul lunii martie între ambasadorii...

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole