Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă.
Vezi mai multe despre Tăierea la pomii fructiferi – un exercițiu de imaginație.
Atunci când ne apucăm de tăiere, analizăm vizual forma de coroană, care sunt ramurile de schelet și de semischelet, forma de fructificare, lungimea lăstarilor anuali care ne indică vigoarea și modul în care a vegetat anul trecut.
Cu cât aceștia sunt mai lungi și mai deși, cu atât tăierea trebuie să fie mai „ușoară” cu mai puține scurtări.
Analizăm pomul în ansamblu: cum se încadrează el în spațiul dedicat, unde sunt plasate ramurile mai bătrâne pe care le putem elimina, structura scheletului, dacă el este cu ax sau are o formă deschisă de vas și care sunt ramurile de schelet și de semischelet.
Trecem apoi la analiza ramurilor de rod: cum sunt ele, de tip spur sau, dimpotrivă, ramuri lungi, vârsta lor în funcție de nodurile de creștere, poziția și numărul lor.
În funcție de rezultatul analizei, trecem la rărirea acestora, astfel încât cele rămase să fie poziționate în lateral, iar lungimea lor să poată suporta greutatea fructelor.
Toate aceste lucruri trebuie făcute rapid, pentru a nu zăbovi prea mult de la un pom la altul. În timp, datorită experienței acumulate, această analiză se face foarte rapid, natural, intră în reflex, fără a necesita un efort deosebit.
Ajută enorm ca pomii sa fie formați încă din primii ani de la plantare, iar forma de coroană aleasa să fie respectată. Asta face ca tăierile de întreținere și de fructificare să fie ușor de executat.
Vă reamintesc că, un pom bine tăiat este acela la care de la un an la altul tăierile necesare de executat sunt cât mai puține.
Scopul final este de a menține un echilibru între creșterile vegetative și de rod, de a asigura o bună iluminare și aerisire a coroanei și o limitare a gabaritului pomului astfel încât să se încadreze în spațiul alocat.
Citiți mai multe despre Reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi și Tăierea pomilor pentru începători – partea 2.