Ministerul Energiei va lansa în martie două proiecte în domeniul energiei verzi, în valoare de peste 800 de milioane de euro, cu finanţare din Fondul pentru modernizare.
Potrivit instituţiei, vor fi lansate în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului. După primirea, analizarea şi, după caz, integrarea propunerilor din piaţă, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie, intenţia fiind ca, la 1 martie, să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile.
Astfel, Ministerul Energiei continuă demersul strategic pentru stimularea investiţiilor în energie verde, după finalizarea apelului destinat autorităţilor locale.
Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815 milioane de euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 de milioane de euro per beneficiar.
Ajutorul de stat vizează capacităţile noi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile şi este acordat investiţiilor destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.
Unul dintre dintre cele două apeluri încurajează, în mod particular, producţia de energie verde pentru autoconsum de minim 70% din energia produsă.
Perioada de implementare a proiectelor selectate este de 3 ani de la semnarea contractului de finanţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2029.
Totodată, pentru apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este:
- pentru energie eoliană – 30 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 de euro/MW instalat;
- pentru energie hidro – 25 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane de euro/MW instalat;
- pentru energie solară (sub 1 MW inclusiv) – 170 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1 milion de euro/MW instalat;
- pentru energie solară (peste 1 MW inclusiv) – 190 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 de euro/MW instalat.
Potrivit sursei citate, pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuţia alocării financiare este:
- pentru energie eoliană – 100 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 de euro/MW instalat;
- pentru energie hidro – 100 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane de euro/MW instalat;
- pentru energie solară – 200 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 de euro/MW instalat.