17 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR gestionează 38 de intervenţii prin PS PAC 2027, cu o alocare...

AFIR gestionează 38 de intervenţii prin PS PAC 2027, cu o alocare de 5,87 miliarde de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) gestionează 38 de intervenţii prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027), cu o alocare financiară de 5,87 miliarde de euro, din care finanţarea Uniunii Europene depăşeşte 5 miliarde de euro.

Potrivit AFIR, din cele 38 de intervenţii, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, 11 intervenţii sunt pentru măsurile de mediu şi climă care sunt delegate către colegii de la APIA şi pentru care AFIR va efectua plăţile, ca şi în programarea 2014 – 2020.

„Subliniem faptul că în această programare financiară concurenţa pentru banii din Planul Strategic va fi semnificativă, cu atât mai mult cu cât potenţialii beneficiari cunosc bine mecanismul de accesare şi de implementare a fondurilor europene, mulţi dintre ei au deja experienţă cu finanţările gestionate de AFIR şi sunt pregătiţi. Acest lucru se va transpune şi într-o presiune ridicată în etapa de depunere şi de selecţie”, a declarat directorul general al AFIR, George Chiriţă.

Primele sesiuni de primire a cererilor de finanţare prin PS PAC 2027 au fost lansate la începutul lunii noiembrie a acestui an pentru intervenţiile DR 27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole, DR 28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spaţiul rural, precum şi pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Fondurile pentru tinerii fermieri din zona montană au fost primele care s-au epuizat, mai exact pe data de 6 decembrie 2023, înainte de data de închidere a sesiunii, respectiv 31 ianuarie 2024. S-au depus 1.879 de cereri de finanţare, a căror valoare cumulată a ajuns la 131,5 milioane de euro, fiind depăşit plafonul stabilit pentru această sesiune de 112,8 milioane de euro.

Tot din acest an, AFIR devine agenţie multi-fond, instituţia reuşind să-şi optimizeze activitatea şi, prin eforturi considerabile ale întregului personal, să gestioneze în această perioadă de programare financiară trei fonduri europene de finanţare a agriculturii şi a mediului rural, respectiv FEADR, susţinut şi cu:

  • Fonduri din Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene (EURI), gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR);
  • Mecanismul de redresare şi rezilienţă al Uniunii Europene (MRR) prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), gestionat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), şi pentru finanţarea Investiţiei 7 de Ministerul Educaţiei (MEd);
  • Fondul pentru Modernizare prin Banca Europeană de Investiţii (BEI), gestionat de Ministerul Energiei (MEn).

Suplimentar, AFIR se ocupă şi de implementarea programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare în perioada 2023 – 2026, prin schema de ajutor de stat Investalim, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, alocarea anuală pentru finanţarea proiectelor este de aproximativ 147,5 milioane de euro. Sesiunea 2023 s-a închis în data de 27 decembrie 2023, ajungând la un procent al solicitărilor de peste 400% din alocarea totală a sesiunii.

Astfel, de la deschiderea sesiunii în data de 27 octombrie 2023, s-au depus 49 de cereri prin care se solicită peste 613 milioane de euro, dintr-o alocare totală de 147,5 milioane de euro.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plăți FEADR de 3,2 milioane de euro efectuate de AFIR

Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile...
‹ adv ›

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 88.945.326,97 lei...

AFIR a lansat a doua versiune a Ghidului pentru Investiții în exploatații agricole

AFIR a lansat în consultare a doua versiune a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole