În contextul sezoanelor tot mai atipice, schimbarea tehnologiei sau cel puțin a unor verigi ale acesteia devine necesară, iar una dintre provocări ține de controlul buruienilor din culturile de cereale păioase de toamnă.
Una dintre strategiile recomandate de către majoritatea specialiștilor companiilor de consultanță, ține de realizarea erbicidării de toamnă, care, comparativ cu alte metode, oferă un control mai bun al buruienilor.
Erbicidarea de toamnă reduce concurența buruienilor cu plantele de cultură, pentru hrană și apă, în cele mai vulnerabile stadii de vegetație ale culturii, în acest mod asigurând un start mai bun și o trecere mai bună peste iarnă.
În continuare, relatăm mai multe observări pentru finalul anului 2023 privind rezultatele diferitor perioade de semănat și recomandări de erbicidare realizate de către specialiștii Arvalis, institutul sectorului vegetal din Franța.
Potrivit acestora, pe parcelele semănate încă din luna octombrie, unde au putut fi realizate erbicidări în preemergență sau postemergență, controlul buruienilor a fost destul de satisfăcător.
Starea parcelelor semănate în octombrie, puternic infestate cu buruieni dezvoltate
Multe parcele semănate în octombrie nu au putut fi erbicidate din cauza lipsei unei ferestre favorabile. Altele, care au fost erbicidate prea devreme, au înregistrat o infestare înaltă cu buruieni din cauza condițiilor favorabile dezvoltării acestora.
În aceste situații foarte dificile, ca să nu spunem imposibil de gestionat, cu o infestare puternică de buruieni de toamnă, care sunt deja bine dezvoltate (cu frunze), trebuie să vă gândiți cu atenție la strategia ce urmează a fi implementată.
De fapt, dincolo de stadiul culturii, controlul buruienilor este compromis, deoarece eficiența erbicidelor de orice fel va fi mediocră. Așadar, dacă încercați o recuperare a culturii cu erbicide foliare pentru graminee, singure sau în amestec, vă asumați două riscuri:
- să nu fiți suficient de eficient, în ciuda costurilor ridicate de combatere a buruienilor;
- limitarea posibilității de a reînființa o cultură de înlocuire în primăvară, în cazul în care se decide să nu se păstreze parcela.
Din acest motiv, este importantă alegerea unui erbicid potrivit și selectarea momentului optim de erbicidare, fără a întârzia prea mult sau a aplica erbicidul în prea timpuriu.
Semănat tardiv: întârzierea are o contribuție majoră la combaterea buruienilor
Singurul aspect pozitiv al semănatului întârziat după ploaie este că reduce considerabil riscul de infestare cu buruieni. Având în vedere condițiile dificile de însămânțare, cu revenirea ploilor și reînsămânțarea parcelelor, în aceste situații este de preferat să se amâne controlul buruienilor pentru mai târziu.
Combaterea timpurie a buruienilor în postemergență trebuie luată în considerare numai pe parcelele semănate la sfârșitul lunii noiembrie, unde rapița și-a făcut loc de răsărire în ciuda întârzierii semănatului.
În acest caz, erbicidul se aplică în condiții bune: fără precipitații abundente prognozate în zilele următoare aplicării, fără variații de temperatură de peste 15°C și fără înghețuri severe, temperaturi minime sub 3°C.
*Verificați temperaturile de aplicare și recomandările pentru erbicidul ales.
Buruienile foarte tinere trebuie tratate cu produse radiculare, care pot fi utilizate până la stadiul de 3 frunze ale culturii.
Semănatul din ianuarie
Unii fermieri, din cauza condițiilor dificile au amânat semănatul până în luna ianuarie. Astfel de cazuri au fost raportate atât în România, cât și Franța. Aceste parcele pot fi erbicidate cu erbicidele indicate pentru erbicidările de toamnă.
Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție cu produse ale căror reguli de utilizare specifică o interdicție de aplicare după 31 decembrie sau pentru care compania menționează în mod explicit condiții speciale de utilizare.
În plus, în aceste condiții de semănat foarte târziu, riscul de infestare cu buruieni va fi redus mult, în special în cazul așa-numitelor buruieni de toamnă. Astfel, se va examina starea parcelei și se va limita, după caz, utilizarea erbicidelor de toamnă.
În cazul culturilor semănate începând cu 1 februarie, se consultă lista erbicidelor recomandată pentru erbicidarea culturilor de primăvară.