9.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCulturi semănate în seră pentru a scăpa de nematozi

Culturi semănate în seră pentru a scăpa de nematozi

Printre toate speciile de nematozi, există specii ce sunt dăunători și afectează plantele. Simptomele supraterane observate în cazul prezenței nematozilor pot fi dificil de detectat și pot fi adesea confundate cu simptome de deficit de nutrienți.

De obicei, plantele nu se dezvoltă, sunt mai îngălbenite decât în mod normal și se pot ofili la căldura zilei, pot fi pitice, cu frunze mici. Uneori, atunci când plantele infectate cresc în sol umed și fertil sau pe timp răcoros, părțile supraterane pot părea sănătoase.

În general, combaterea nematozilor este greu de realizat, iar o eficiență bună ar asigura realizarea mai multor măsuri, cum ar fi:

  • rotația culturilor
  • tratarea solului. Detalii aici.
  • selecția soiurilor și hibrizilor toleranți/rezistenți
  • înlăturarea resturilor de culturi, în special rădăcinilor
  • combaterea buruienilor care ar putea fi specii gazdă pentru nematozi
  • relocarea serei/solarului în cazul unei infestări puternice
  • creșterea cantității de materie organică, inclusiv prin cultivarea îngrășămintelor verzi.

În acest articol discutăm mai multe despre plantele recomandate pentru controlul nematozilor.

S-a demonstrat că culturile de acoperire cum ar fi crăițele și muștar reduc numărul de nematozi galicoli din sol.

Semănați semințe de muștar ca îngrășământ verde la o densitate mare și îngropați plantele în sol la înflorire. Păstrați solul umed și, pe măsură ce muștarul se descompune, va elibera substanțe chimice care reduc numărul de nematozi.

Crăițele (Tagetes spp.) pot fi utilizate în calitate de culturi de acoperire utile ce produc, de asemenea, o substanță alelochimică care ajută la reducerea populațiilor de nematozi galicoli și poate avea activitate împotriva altor probleme ale plantelor, cum ar fi ciupercile, bacteriile și insectele (Hooks et al. 2010).

Semănați semințele de crăițe des cu cel puțin două luni, de preferință trei sau patru luni, înainte de a semăna culturile de legume. Nu lăsați buruienile să se instaleze, deoarece acestea pot deveni gazde ale nematozilor.

Rădăcinile plantelor vii, potrivit mai multor surse și cercetări, produc o substanță chimică care inhibă eclozarea ouălor de nematozi. Încorporarea plantelor în sol nu aduce niciun alt beneficiu.

Se consideră că crăițele franceze (Tagetes patula) sunt eficiente împotriva unei game mai largi de specii de nematozi galicoli decât gălbenelele africane (Tagetes erecta).

Unele surse sugerează că încorporarea unei culturi de îngrășământ verde de cruciferele verzi, frunzoase produce compuși care sunt toxici pentru nematozi. Perturbarea solului care are loc odată cu această încorporare poate reduce, de asemenea, nivelul nematozilor.

În plus, culturi de îngrășăminte verzi precum leguminoasele (atenție la selectarea speciei, unele pot stimula populația de nematozi) sau secara pot să acumuleze materie organică în sol, care reduce impactul nematozilor. Aceste culturi sunt semănat toamna și sunt încorporate în sol primăvara devreme, oferind suficient timp pentru descompunere înainte de plantarea următoarei culturi.

Mai multe detalii despre Îngrășăminte verzi: top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol.

Amintim că, alternarea culturilor sensibile la nematozi cu cele tolerante întrerupe ciclul de reproducere al acestora. Prin rotația culturilor cele mai sensibile, cum ar fi tomatele, ardeiul gras, morcovul și vinetele, cu culturi mai puțin sensibile, cum ar fi anghinarea, sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles și muștarul, populațiile de nematozi din sol pot fi reduse la niveluri mai puțin dăunătoare.

Plantele din aceeași familie și culturile de rădăcini trebuie evitate în ani consecutivi.

Surse:

  1. Plant-parasitic nematodes affecting vegetable crops in greenhouses.
  2. Root-knot nematodes. D. Blancard (INRAe).
  3. Nematodes. Departamentul Industriilor Primare și Dezvoltării Regionale, Agricultură și Alimentație. Guvernul Australiei de Vest.
  4. Cover Crops for managing Root-Knot nematodes.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de...
‹ adv ›

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din...

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole