3.7 C
București
marți, 10 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierile în uscat la pomi, adică tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus se fac începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor, până la umflarea mugurilor (în funcție de specie, condiții și particularitățile livezii).

În general, la speciile pomicole sâmburoase tăierile pot fi făcute după recoltare sau în perioada rece, iar la speciile sămânțoase sunt, de obicei, făcute în perioada rece, ținând cont de anumite recomandări despre care discutăm în acest articol.

Reguli de bază la tăierea pomilor:

  • varianta optimă este de a începe tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
  • numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
  • tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
  • la speciile sensibile la temperaturi scăzute – sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile sunt realizate începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie sau conform recomandărilor ce urmează;
  • tăierile la fiecare specie trebuie inițiate mai întâi la pomii aflați pe rod, apoi la cei tineri.
  • dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute, tăierile trebuie amânate.

Tăierile la cais, migdal, piersic, cireș

Sâmburoasele (cais, migdal, piersic, cireș) sunt specii pomicole sensibile la ger, astfel că tăierile, ținând cont de riscul afectării unor porțiuni de ramuri de îngheț, se efectuează în lunile martie și aprilie.

‹ adv ›

Însă, precum am menționat, în ultima perioadă, la speciile sâmburoase cum ar fi cais și cireș tot mai populare devin tăierile în verde. Spre exemplu, tăierile la cireș se efectuează în mare parte în lunile august-septembrie, specialiștii de peste hotare insistând tot mai mult pe tăierile mai târzii.

La piersic, de obicei, tăierile în verde se fac la sfârșitul lunii august – septembrie, iar la cais după recoltare. Detalii despre tăierile de formare a coroanei la piersic găsiți pe acest link.

Specialiștii locali menționează că, tăierile la pomi făcute vara impun înflorirea mai târzie a pomilor (cu aproximativ 3-4 zile). Dacă sunt făcute tăierile în uscat, sistemul radicular prevalează asupra părții aeriene, ceea ce stimulează înflorirea mai rapidă a pomilor.

Tăierile de formare la specii cum ar fi prunul, caisul și cireșul se efectuează în lunile mai-iunie. Detalii despre tăierile la cais pe acest link.

Tăieri la piersic

Tăierile în uscat la piersic sunt recomandate în faza îmbobocirii (buton roz), ceea ce oferă posibilitate de a norma recolta prin tăiere, mai ales în cazul afectării de înghețuri a mugurilor florali.

În cazul suprafețelor mari ale livezilor, tăierile pot fi inițiate la sfârșitul lunii februarie (când se deosebesc mugurii florali viabili), pentru a reuși, dacă nu există riscul înghețurilor. Pentru suprafețe mici, tăierile pot fi inițiate când pomii se află în faza de buton roz sau chiar în faza de înflorire.

Tăieri la măr

Tăierile în uscat la măr încep mai întâi în livezile pe rod. Acestea pot fi inițiate după căderea frunzelor – sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie.

„Dacă fenomenul nu a avut loc, pentru a stimula căderea frunzelor, pot fi aplicate tratamente, cum ar fi cele realizate cu produsul Blattab (I – îndată după recoltarea fructelor (începutul lunii octombrie), II – la 10-14 zile după primul) – cu norma de 5,4 litri pe hectar”, explică expertul Ananie Peșteanu.

Tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C. La măr tăierile pot fi făcute până la pornirea în vegetație.

În livezile tinere, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie. Detalii despre forma de coroană palmetă mixtă la măr pe acest link.

Tăierile la păr

Recomandările de realizare a tăierilor la măr sunt valabile și pentru livezile de păr, deoarece este, la fel, o specie sămânțoasă. Citește aici și despre Tăierea la pomii fructiferi un exercițiu de imaginație.

Tăieri la gutui

Specialiștii recomandă inițierea tăierilor la gutui în a doua jumătate a lunii februarie.

Tăieri la prun

Prunul este o specie rezistentă la îngheț (-30…-32°C), astfel tăierile pot fi inițiate în luna decembrie. În livezile tinere de prun, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie. Ca și la măr, tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C.

Tăieri la vișin

Tăierile de fructificare pot fi inițiate în luna decembrie. Tăierile pe lemn de 5-7 ani la vișin și cireș se realizează după ce nu mai există riscul de înregistrare a temperaturilor scăzute, calendaristic, aproximativ sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie.

Tăieri la nuc

Tăierile la nuc, în fond, se fac în perioada de la umflarea mugurilor până la circulația intensivă a sevei. Tăierile în verde la nuc se reduc la minimul necesar, înlăturându-se laturile superioare și inferioare ale șarpantelor și subșarpantelor, alți lăstari lacomi care cresc în interiorul coroanei.

Detalii despre Tăierile la nuc. Formă coroană: vas ameliorat cu 4 șarpante.

Tăierile în plantații afectate de înghețuri

În cazul în care plantația a fost afectată de înghețuri (valabil și pentru celelalte specii sâmburoase sensibile la înghețuri) în proporție de peste 75%, este recomandat de realizat tăierile abia după fenofaza de legare a fructelor.

Se exclud din coroană în perioada vegetației ramurile afectate.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăieri în verde la păr. Perioada și recomandări

Lucrarea de tăieri în verde la pomi are drept...
‹ adv ›

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși...

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă....
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole