8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvSectorul agricol în 2024: Inovații și tendințe

Sectorul agricol în 2024: Inovații și tendințe

Anul 2024 aduce o serie de schimbări și noi provocări în sectorul agricol, reflectând un ritm accelerat al evoluției tehnologice și o preocupare din ce în ce mai mare față de sustenabilitate.

De la adoptarea rapidă a tehnologiilor avansate până la cerințele diversificate ale consumatorilor și presiunile legate de mediu, industria agricolă se află într-un moment de tranziție și inovație.

În acest context, explorăm direcțiile cheie și tendințele care conturează peisajul agricol din 2024 și examinăm modul în care acestea influențează gestionarea afacerilor și a resurselor pentru fermieri, antreprenori și profesioniști din domeniu.

1. Rolul tehnologiei în evoluția agriculturii

În prezent, agricultura nu mai este doar despre mâna de lucru fizică, ci și despre aplicarea precisă a tehnologiilor pentru a optimiza toate procesele operaționale, a maximiza randamentul culturilor și a conserva resursele naturale. Astfel, tehnologia devine pilonul de bază al progresului agricol, având un impact semnificativ atât asupra producției, cât și asupra modului în care fermierii iau decizii strategice pentru viitor în cadrul fermelor.

Câteva dintre tehnologiile care vor contura evoluția industriei sunt:

  • Roboții agricoli care automatizează activități precum plantarea, fertilizarea și recoltarea, reducând erorile umane, în timp ce optimizează randamentele culturilor.
  • Dronelor le revine rolul de a monitoriza sănătatea plantelor, detectând în stadii incipiente apariția bolilor sau a dăunătorilor, oferind informații importante pentru intervenții rapide și îmbunătățind, astfel, producția agricolă. Totodată, dronele rămân un instrument esențial și în evaluarea daunelor în agricultură, în eventualitatea unor fenomene climatice care afectează culturile agricole pe suprafete extinse.
  • Tractoarele echipate cu GPS și tehnologie de autoghidare conduc autonom pe trasee optimizate, reducând suprapunerile și utilizând eficient resursele, iar tehnologia de prelucrare a datelor contribuie la optimizarea deciziilor de gestionare a fermelor.

Perspectiva digitală pe care o adoptăm se aliniază cu noutățile tehnologice din agricultură. La Agra Asigurări, am redefinit experiența în asigurările agricole printr-o abordare digitală inovatoare, eliminând birocrația și sporind eficiența proceselor.

Similar, tehnologia în agricultură a evoluat, aducând o transformare radicală prin utilizarea tabletelor, imaginilor din satelit și a dronelor pentru evaluarea culturilor. Aceste instrumente permit fermierilor să obțină informații precise și detaliate despre starea culturilor, îmbunătățind procesele de lucru cu privire la emiterea unei asigurari și reducând timpul necesar pentru evaluarea și soluționarea avizărilor de daună.

2. Practicile regenerative

În ultimii ani, agricultura regenerativă a devenit un punct central în discuțiile despre viitorul durabil al industriei agricole la nivel european. În ceea ce privește anul 2024, această tendință se accentuează tot mai mult, fiind adoptată la scală largă datorită beneficiilor sale ecologice și economice evidente.

Această abordare utilizează soluții hibride adaptate personalizat, care includ diverse tehnici precum pășunatul adaptiv, utilizarea culturilor de acoperire sau a culturilor furajere și a plantelor perene în zonele vulnerabile.

În plus, se recurge la planuri de semanare fără arat, strategii de fertilizare bazate pe date precise și o abordare ecologică în utilizarea pesticidelor. Rotația culturilor și practicile agroforestiere sustenabile devin mai frecvente, iar utilizarea îngrășămintelor organice și a compostului înlocuiește tot mai mult substanțele chimice.

În contextul schimbărilor climatice și a necesității de a asigura hrană pentru o populație mondială de peste 8 miliarde de oameni, agricultura regenerativă devine mai importantă ca niciodată. Accesul la date precise și actualizate facilitează dezvoltarea soluțiilor adaptate la particularitățile solului, condițiile meteorologice și microclimatice specifice pentru culturile existente sau modul de utilizare a terenurilor agricole, ținând cont în același timp de bugetele individuale și reglementările locale. Astfel, se poate crea o abordare agricolă mai sustenabilă și eficientă, adaptată nevoilor și contextului specific fiecărei zone agricole.

În același timp, comunitățile urbane sunt din ce în ce mai implicate în agricultura urbană și horticultură, transformând terenurile neutilizate în grădini și ferme urbane, încurajând astfel consumul local și economia autohtonă, reducând amprenta de carbon asociată cu transportul alimentelor.

Împreună, putem susține inovația și cercetarea în agricultura regenerativă, aducând soluții practice și eficiente pentru protejarea solului și a biodiversității. Fiecare acțiune contează în construirea unui viitor mai echilibrat și mai bun pentru toți.

3. Agricultura inteligentă

În ultimul timp, agricultura inteligentă a crescut semnificativ. De la 15 miliarde de dolari în 2022, valoarea sa este estimată să ajungă la 33 de miliarde de dolari până în 2027. Implementarea tehnologiei avansate în acest domeniu devine din ce în ce mai importantă din mai multe motive.

  • Creșterea producției alimentare

Proiecțiile arată că populația mondială va ajunge la 9,1 miliarde până în 2050, cu 34% mai mult decât în 2023. Pentru a hrăni o populație atât de mare, producția de alimente ar trebui să crească cu 70%. Asta înseamnă o creștere anuală a producției de carne de peste 200 de milioane de tone și o creștere anuală a producției de cereale de 3 miliarde de tone.

  • Consumul excesiv

Extracția resurselor naturale crește rapid. În 2022, amprenta de materiale a UE a fost de 14,8 tone pe cap de locuitor. Consumul de resurse va continua să crească mai rapid decât producția economică, iar asta necesită optimizarea imediată a utilizării resurselor naturale.

  • Poluarea aerului

Acesta este una dintre marile probleme actuale, ce contribuie la 8,8 milioane de decese anual. Agricultura are un rol semnificativ aici, cu producția sa responsabilă pentru 40% din emisiile globale ale sistemului alimentar.

Conform raportului cu privire la tendințele în adoptarea tehnologiilor agricole, inovațiile deja implementate sau în curs de implementare variază la nivelul continentelor. În Europa, aproximativ 62% utilizează software de gestionare a fermei și echipamente de detectare la distanță, în timp ce în America de Nord procentul este de 61% pentru software-ul de gestionare a fermei.

În America de Sud, aproximativ 50% se bazează pe sisteme de detectare la distanță, în timp ce în Asia doar 9% se concentrează pe automatizarea fermelor și robotică. La nivel global, 39% utilizează software de gestionare a fermei, arătând variația puternică în adoptarea tehnologiilor agricole în diferite regiuni ale lumii.

4. Colaborarea în rândul fermierilor

În contextul diminuării numărului de fermieri, promovarea unui schimb de cunoștințe între generații devine vitală. Statisticile din România și Europa privind vârsta fermierilor arată o tendință către îmbătrânirea populației active în agricultură.

Acest context subliniază importanța atragerii noilor generații în domeniu și dezvoltarea unor programe de mentorat sau instruire pentru a asigura o tranziție eficientă a cunoștințelor și afacerilor agricole către viitorii fermieri.

Conform unor date generale, în Europa și în unele țări precum România, media de vârstă a fermierilor este în creștere. În România, spre exemplu, datele anterioare indicau că în jur de 40% dintre fermieri aveau peste 65 de ani, iar aproximativ 11% erau sub 35 de ani. Aceste cifre arată o tendință către îmbătrânirea forței de muncă în agricultură și lipsa unei tranziții fluide a afacerilor către generațiile mai tinere.

Astfel este importantă atragerea noilor generații în domeniu și dezvoltarea unor programe de mentorat sau instruire pentru a asigura schimbul eficient de cunoștințe și tranziția lină a afacerilor agricole către noile generații de fermieri și antreprenori. Este necesar ca astfel de acțiuni să fie puse în practică cât mai curând, întrucât tot mai mulți tineri preferă să își caute oportunități în alte domenii, din cauza provocărilor legate de accesul la terenuri agricole, investiții inițiale și perspectivele financiare incerte.

Asigurările agricole – O necesitate și în 2024

În contextul evoluției agriculturii și a evenimentelor climatice imprevizibile, Agra Asigurări joacă un rol vital în sprijinirea fermierilor din România. Prin portofoliul nostru variat de produse de asigurare a culturilor de câmp și a culturilor speciale de cartof și sfeclă de zahăr, a viței de vie și a culturilor horticole prin produsele de asigurare destinate spațiilor protejate și a plantațiilor pomicole, oferim sprijin în fața riscurilor asociate cu schimbările climatice și evenimentele neprevăzute.

Asigurările adaptate nevoilor agricole actuale devin din ce în ce mai importante, oferind siguranță și stabilitate financiară în rândul fermierilor care se confruntă cu fenomenele climatice care pot afecta randamentul agricol, precum grindina, furtuna, ploile torențiale, seceta sau alte fenomene naturale.

Astfel, ne dorim să promovăm stabilitatea în sectorul agricol, facilitând tranziția către practici regenerative și încurajând inovația în contextul digitalizării sectorului agricol.

Suntem aici să vă protejăm munca. Rămâneți alături de Agra Asigurări, pentru siguranță și stabilitate financiară.

Agra Asigurări
Agra Asigurărihttps://www.agraasigurari.ro
Acum și în viitor suntem cel mai bun asigurator de culturi agricole din Europa.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și...

Agritechnica 2025: Înregistrări deschise pentru expozanți

Agritechnica 2025, cel mai mare târg mondial de utilaje agricole, se va desfășura între 9 și 15 noiembrie, la centrul...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Purcari Wineries a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 43,37 mln lei, în scădere cu 1%

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 43,374 milioane lei, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole