8.9 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZelenski mulțumește României pentru ajutorul acordat fermierilor ucraineni

Zelenski mulțumește României pentru ajutorul acordat fermierilor ucraineni

Președintele Volodimir Zelenski e convins că nu numai Ucraina, ci și Polonia a suferit pierderi din cauza blocadei artificiale a graniței ucrainene-polone. El a mulțumit României și președintelui Iohannis pentru sprijinirea fermierilor ucraineni.

Zelenski speră că noul guvern polonez condus de Donald Tusk va depăși cu succes această provocare.

Răspunzând la o întrebare a unui jurnalist polonez în cadrul conferinței de presă de la final de an, desfășurată marți la Kiev, el a mulțumit Poloniei, societății poloneze și președintelui Andrzej Duda pentru că au ajutat Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei.

„Cred că suntem frați. Ne-ați ajutat cât ați putut. Este un fapt”, a spus Volodimir Zelenski.

„Știți ce simt ucrainenii față de polonezi? Multă simpatie și dragoste. Chiar și atunci când toată lumea din Ucraina a văzut că avem un conflict la nivel de conducere, ucrainenii au început să vă apere pe voi, nu pe mine, deși le apăram interesele. Aceasta este soarta vecinilor, a oamenilor apropiați”, a adăugat președintele.

Pe de altă parte, el a subliniat că exporturile de cereale sunt o chestiune de supraviețuire pentru Ucraina, întrucât Rusia a blocat Marea Neagră, astfel încât Kievul a putut exporta cereale doar pe uscat.

Potrivit acestuia, din aprilie până în septembrie 2023, situația cu blocarea frontierei a fost foarte grea, iar partea ucraineană a pierdut o parte din recoltă și sute de milioane de dolari. Președintele a reamintit că Uniunea Europeană este împotriva blocării exporturilor de cereale ucrainene.

Șeful statului a mulțumit României și președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinirea Ucrainei și pentru că i-a ajutat pe fermierii ucraineni să supraviețuiască.

Klaus Iohannis „i-a ajutat pe fermierii noștri să supraviețuiască. Și a avut atâtea dificultăți, a avut proteste. Cred că s-a comportat ca un om puternic spunând: „În primul rând valorile, apoi costurile””, a spus Zelenski, potrivit Interfax Ucraina.

„Polonia a pierdut financiar. Am construit un coridor feroviar prin Moldova și România. Am construit un coridor prin Marea Neagră”, a spus Volodimir Zelenski.

În același timp, președintele a menționat că în Polonia s-a format un nou guvern după alegeri, care ar putea ajuta la rezolvarea situației de la graniță.

„Cred că noul guvern va debloca (granița). Blocada asta este artificială. Suntem pregătiți ca oamenii din Polonia să nu sufere nicio pierdere, dar nu putem politiza problema cerealelor atunci când totul este blocat. Am avut o discuție cu Donald Tusk. Îi sunt recunoscător pentru atitudinea sa fermă la reuniunea Consiliului European. Cred că vom echilibra totul. Chiar cred și vreau să cred în asta”, a spus președintele ucrainean.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC a lansat în dezbatere publică un Ordin privind condițiile de comercializare a legumelor şi fructelor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat, marţi,...
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii a primit suma necesară pentru sprijinul agricultorilor; plăţile – de luni

Un număr de 250.000 de agricultori vor putea beneficia de sumele cuvenite de la APIA, în baza a diferite...

Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România

Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România în 2024, axându-se pe trei teme esenţiale, respectiv aditivii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole