Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare pentru producerea de energie destinată autoconsumului în cadrul sectorului agricol şi al industriei alimentare se prelungeşte cu 45 de zile, până la 31 ianuarie 2024, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Apelul de primire pe Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare a fost deschis în data de 20 noiembrie 2023, ora 08:00, iar termenul limită, comunicat iniţial, era 15 decembrie 2023.
MADR precizează că pentru schema de energie se aplică anunţ concurenţial, astfel încât depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurenţială şi vor fi depuse şi evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obţinut după încheierea sesiunii de depunere.
Finanţarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Potrivit sursei citate, alocarea stabilită prin schema de energie pentru sesiunea în curs este de 150 de milioane de euro, împărţită în funcţie de capacităţile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, sunt alocaţi 100 de milioane de euro pentru capacităţi instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană şi 90 de milioane de euro pentru energie solară.
Pentru capacităţi instalate mai mari de 1MW, alocarea totală este de 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană alocarea este de 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro.
Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă, iar potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investiţiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.
De asemenea, pentru energie eoliană, finanţarea este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maximum 700.000 euro/ MW capacităţi instalate mai mari de 1 MW.
Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de până la 500.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.
Beneficiarii eligibili pentru Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite şi înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), precum şi Organizaţii/ federaţii de organizaţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.
În vederea întocmirii documentaţiei necesare accesării acestei finanţări, potenţialii beneficiari au la dispoziţie Ghidul solicitantului şi anexele aferente Schemei de ajutor de stat pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a AFIR, afir.ro, în secţiunea Finanţare.