10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCrescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat...

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro pentru susţinerea activităţii desfăşurate în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect de Ordonanţă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„MADR a postat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Valoarea totală maximă estimată a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin şi 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/UVM, echivalent în lei”, se arată într-un comunicat al MADR.

Coeficienţii de conversie sunt prevăzuţi în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018, respectiv: 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru suine de reproducţie, respectiv scroafe şi scrofiţe, 0,007 UVM pentru pui de carne şi pui eclozionaţi, 0,03 pentru pui de curcă şi pui eclozionaţi de curcă, precum şi 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire şi găini ouătoare, tineret de reproducţie şi găini rase grele.

Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precizează sursa citată.

Schema de ajutor de stat cu caracter temporar va fi valabilă până la data de 30 iunie 2024.

Beneficiari ai schemei pot fi crescători de suine şi de păsări, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Sunt estimaţi 250 beneficiari cu 260.000 UVM capacitate de producţie sector suine şi 310 beneficiari cu 310.000 UVM capacitate de producţie sector avicol.

Pentru fi eligibili aceştia trebuie să deţină:

  • exploataţie/exploataţii autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;
  • să fi desfăşurat activitate de creştere şi/sau reproducţie a suinelor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar – veterinar cu un număr minim de animale echivalent unui ciclu de producţie per capacitatea exploataţiei, pentru porc gras şi/sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploataţiei, pentru fermele de reproducţie;
  • să fi desfăşurat activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar – veterinar, pentru cel puţin o serie de pui de carne/pui de curcă/pui eclozionaţi de găină/pui eclozionaţi de curcă şi /sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploataţiei, pentru fermele de găini ouătoare (tineret şi adulte) / pentru fermele de reproducţie (tineret şi adulte).

Valoarea totală a ajutorului de stat care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro. Fondurile provin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole