32.8 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrimele 30 de camioane, fără încărcătură, au traversat luni frontiera ucraineano-poloneză printr-un...

Primele 30 de camioane, fără încărcătură, au traversat luni frontiera ucraineano-poloneză printr-un punct nou deschis

Primele 30 de camioane, fără încărcătură, au traversat luni frontiera ucraineano-poloneză prin punctul de trecere nou deschis Uhryniv-Dolhobychuv, a anunţat serviciul de frontieră ucrainean, o măsură de la care Kievul speră să reducă presiunea la frontieră în condiţiile în care alte coridoare terestre sunt blocate de protestele transportatorilor polonezi, relatează AFP şi Reuters.

„În dimineaţa de 4 decembrie, grănicerii au autorizat 30 de camioane grele cu un tonaj total de peste 7,5 tone (metrice) să iasă din Ucraina prin punctul de control Uhryniv”, a indicat serviciul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Uhryniv nu mai fusese până acum folosit pentru trecerea camioanelor grele.

Trecerea a fost deschisă la ora locală 01.00 (duminică 23.00 GMT) pentru camioane fără încărcătură.

Companiile de transport poloneze au blocat la începutul lui noiembrie trei, apoi patru puncte de frontieră destinate trecerii camioanelor de mare tonaj între Ucraina şi Polonia, pentru a protesta împotriva concurenţei „neloiale” a transportatorilor ucraineni.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles, că Varşovia va cere „cu fermitate şi fără echivoc” ca Uniunea Europeană să reintroducă sistemul de permise pentru transportatorii ucraineni, ceea ce Kievul şi Bruxellesul spun că este imposibil.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că delegaţiilor lor vor informa UE cu privire la impactul acordului UE-Ucraina de eliminare a permiselor asupra sectorului transportului rutier de mărfuri.

Permisele au fost eliminate după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

Transportatorilor polonezi li s-au alăturat fermierii polonezi, iar ulterior camionagii slovaci.

Ucraina a anunţat săptămâna trecută că a convenit unele măsuri cu Polonia pentru atenuarea presiunii la punctele de frontieră blocate, dar că revendicările principale ale protestatarilor nu au fost discutate.

Trecerea liberă a camioanele poloneze fără încărcătură a fost una dintre cererile pe care Ucraina le-a putut îndeplini.

„Scopul final este de a debloca frontiera, care este blocată de o lună pe partea poloneză şi are consecinţe critice pentru economiile ambelor ţări şi piaţa europeană”, a scris vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov pe platforma X duminică.

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasyl Zvarych, a declarat pentru agenţia oficială Ukrinform că autorităţile de la Kiev vor continua negocierile cu guvernul polonez şi au găsit deja „un teren comun şi compromisuri”.

„Sperăm că aceste propuneri pe care le-am dezvoltat împreună cu guvernul polonez vor fi suficiente pentru ca protestatarii să înceteze protestul”, a adăugat Zvarych.

Blocajele au creat cozi interminabile la frontieră şi reprezintă o problemă economică majoră pentru Kiev, care mizează mult pe transporturile rutiere pentru exporturile şi importurile sale de mărfuri.

După mai puţin de trei săptămâni de blocaj, patronatul ucrainean, reprezentând 8.000 de firme, estima deja pierderi de „peste 400 milioane de euro”.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a criticat la sfârşitul lui noiembrie „lipsa de implicare” a autorităţilor poloneze pentru găsirea unei soluţii la blocaj, ameninţând cu aplicarea „unei proceduri de infringement” contra Varşoviei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole