Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.
Acest lucru a fost posibil datorită cercetării care stă în spatele hibrizilor Pioneer® și a produselor pentru protecția plantelor din portofoliul companiei, și bineînțeles, priceperii fermierilor de a alege tehnologia potrivită într-o campanie cu multe provocări.
Primul fermier campion din vestul țării este Daniel Manea care a obținut o producție de 4.000 kg/ha cu hibridul P64LE99. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Nădab, județul Arad, și lucrează 270 ha.
Fermierul a mai adăugat faptul că este foarte mulțumit de acest hibrid, îl cultivă de mult timp și vrea să îl semene atâta vreme cât va fi pe piață și îi va permite rotația culturilor, un aspect pe care îl consideră foarte important pentru obținerea recoltelor bogate în fiecare an.
Următorul fermier campion este Roland Simon, din județul Timiș, care a ales hibridul P64LE162 și a obținut o producție de 3.808 kg/ha.
Koller Karsten din localitatea Voiteg, județul Timiș, a obținut o producție de 3.680 kg/ha cu hibridul P64LE99și astfel a devenit fermier campion.
Fermier campion la floarea-soarelui a devenit și Cosmin Bujora din localitatea Diniaș, județul Timiș. Acesta a ales hibridul P64LE99 și a obținut 3.600 kg/ha.
Tot cu producția de 3.600 kg/ha, fermier campion a devenit și Ovidiu Boroș din localitatea Gătaia, județul Timiș. Acesta lucrează 300 ha, floarea-soarelui a semănat anul acesta pe 60 ha, iar cel mai performant hibrid din fermă a fost P64LE162.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...