Cultivatorii de sfeclă de zahăr din Franţa cer ca importurile, în creştere, de zahăr din Ucraina să fie re-exportate în afara Europei, pentru a evita să îi afecteze pe producătorii locali, transmite Bloomberg.
Importurile de zahăr din Ucraina ale blocului comunitar ar putea ajunge la 700.000 – 800.000 de tone în sezonul 2023 – 2024, a informat Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Franţa (CGB) la o conferinţă de presă organizată marţi.
Asta ar fi aproape dublu faţă de importurile din sezonul precedent şi mult peste media de 21.500 de tone înregistrată în cei cinci ani de dinainte, conform datelor Comisiei Europene. Anterior, Ucraina a anunţat că în acest sezon va plafona exporturile de zahăr la 650.000 de tone către toate destinaţiile.
Solicitările venite de la producătorii de zahăr urmează unor tensiuni similare create de explozia exporturilor de cereale ale Ucrainei, care a determinat mai multe state membre din Europa de Est să interzică achiziţiile de cereale ucrainene pe motiv că acestea afectează preţurile interne.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat activitatea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, forţând producătorii de cereale să se bazeze mai mult pe rutele feroviare, rutiere şi fluviale spre ţările vecine.
În pofida creşterii importurilor de zahăr din Ucraina, preţurile din UE rămân la un nivel ridicat pe fondul unui deficit global de zahăr. Datele UE arată că preţurile interne la zahăr alb sunt la peste 800 de euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.