2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană propune măsuri pentru accelerarea extinderii reţelelor electrice

Comisia Europeană propune măsuri pentru accelerarea extinderii reţelelor electrice

Pentru a contribui la realizarea Pactului verde european, Comisia Europeană a propus marţi un Plan de Acţiune pentru a se asigura că reţelele electrice ale blocului comunitar vor funcţiona mai eficient şi vor continua să fie implementate mai rapid, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Reţelele energetice interconectate şi stabile stau la baza pieţei interne a energiei din UE şi sunt esenţiale pentru a permite tranziţia verde. Comisia a instituit deja un cadru juridic de sprijin pentru extinderea reţelelor electrice în întreaga Europă. Odată cu integrarea deplină a pieţelor UE, o reţea modernizată de infrastructură va asigura faptul că cetăţenii şi întreprinderile pot beneficia de o energie mai ieftină şi mai curată.

Se preconizează că, până în 2030, consumul de energie electrică în UE va creşte cu aproximativ 60%. Reţelele vor trebui să se adapteze la un sistem mai digitalizat, descentralizat şi flexibil, cu milioane de panouri solare instalate pe acoperiş, pompe de căldură şi comunităţi energetice locale care să îşi partajeze resursele, un număr mai mare de surse regenerabile de energie offshore, mai multe vehicule electrice de încărcat şi creşterea nevoilor de producţie de hidrogen.

‹ adv ›

Având în vedere că 40% din reţelele noastre electrice au mai mult de 40 de ani, iar capacitatea noastră de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiţii în valoare de 584 de miliarde de euro.

Planul de acţiune urmăreşte să abordeze principalele provocări în ceea ce priveşte extinderea, digitalizarea şi o mai bună utilizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice din UE. Planul identifică acţiuni concrete şi adaptate pentru a contribui la deblocarea investiţiilor necesare pentru a accelera reţelele electrice europene.

Acţiunile se axează pe punerea în aplicare şi pe rezultate rapide pentru a aduce o schimbare în timp util pentru îndeplinirea obiectivelor UE pentru 2030: accelerarea punerii în aplicare a proiectelor de interes comun şi elaborarea de noi proiecte prin coordonare politică, monitorizare consolidată şi mai multe propuneri de proiecte şi îmbunătăţirea planificării pe termen lung a reţelelor pentru a integra mai multe surse regenerabile de energie în sistemul energetic, inclusiv hidrogenul, şi pentru a răspunde cererii de electrificare, prin orientarea activităţii operatorilor de sistem, precum şi a autorităţilor naţionale de reglementare.

De asemenea, vor fi introduse stimulente de reglementare prin orientări privind investiţiile anticipative, orientate spre viitor şi partajarea transfrontalieră a costurilor pentru proiectele offshore, va fi încurajată o mai bună utilizare a reţelelor prin creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea tarifelor de reţea pentru reţele mai inteligente, o eficacitate sporită, precum şi tehnologii şi soluţii inovatoare, prin sprijinirea cooperării dintre operatorii de sistem şi recomandările Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

În plus, se va îmbunătăţi accesul la finanţare pentru proiectele de reţele prin creşterea vizibilităţii oportunităţilor oferite de programele de finanţare ale UE, în special pentru reţelele inteligente şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie, va fi stimulată o autorizare mai rapidă pentru extinderea reţelelor prin furnizarea de sprijin tehnic pentru autorităţi şi orientări privind o mai bună implicare a părţilor interesate şi a comunităţilor, şi este vizată îmbunătăţirea şi securizarea lanţurilor de aprovizionare în domeniul reţelelor, inclusiv prin armonizarea cerinţelor industriei pentru producţie şi racordarea consumatorilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole