27.6 C
București
vineri, 18 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEurostat: România - pe ultimul loc în UE la producţia de lapte...

Eurostat: România – pe ultimul loc în UE la producţia de lapte pe cap de vacă

Producţia de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere anuală de 0,3 milioane de tone, chiar dacă producţia de lapte pe cap de vacă a continuat să crească anul trecut, ajungând la 7.653 de kilograme de lapte, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre, producţia de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.187 de kilograme) şi Estonia (10.128 de kilograme) şi cea mai scăzută în Bulgaria (3.621 de kilograme) şi România (3.367 de kilograme).

‹ adv ›

Cea mai mare parte a producţiei de lapte crud a Uniunii Europene a fost livrată anul trecut fabricilor de produse lactate şi doar 9,8 milioane de tone au fost folosite de fermieri, fiind fie consumate de fermier şi familia lui, fie vândute direct consumatorilor, fie folosite ca hrană sau procesate direct.

Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate anul trecut fabricilor de produse lactate, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul de oaie, capră sau bivoliţă.

Printre alte produse, fabricile de produse lactate au produs anul trecut 22,5 milioane de tone lapte de vacă de consum, 7,7 milioane de tone lapte fermentat care au necesitat şase milioane de tone lapte integral şi 1,7 milioane de tone lapte degresat, 2,3 milioane de tone unt care au necesitat 46,4 milioane de tone lapte integral şi 10,4 milioane de tone brânză, care au necesitat 59,2 milioane de tone milioane de tone lapte integral şi 16,9 milioane de tone lapte degresat. Împreună, producţia de brânză şi unt a utilizat 70% din întreaga cantitate de lapte disponibilă pentru fabricile de produse lactate din UE.

În rândul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător de lapte de vacă de consum (19% din totalul UE), unt (20%), produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul (29%) şi brânză (22%). Franţa a fost al doilea mare producător atât de unt cât şi de brânză (18% din total la fiecare produs).

‹ adv ›

Împreună, Germania, Spania, Franţa, Polonia şi Italia sunt responsabile pentru două treimi din lapte de vacă de consum produs anul trecut în UE, Ţările de Jos sunt al doilea mare producător de lapte fermentat, al patrulea de brânză şi al cincilea de unt, în timp ce Irlanda este al treilea mare producător de unt, şi al cincilea de lapte fermentat. 

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR a transferat aproape 98 mil. de euro fermierilor și comunităților rurale în luna iunie

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a transferat în...
‹ adv ›

Denis Ionuț Buleandra, inginer-agronom: „Nu mergem pe volum, ci pe fructe de calitate și produse care aduc rezultate”

Ferma Domeniile Green Garden, localizată în județul Vrancea, lucrează în prezent 34 de hectare de măr și cireș, în...

CE: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034

Bugetul total alocat pentru planurile naţionale şi regionale de parteneriat se ridică la 865 de miliarde de euro, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole