9.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTransportatorii polonezi extind protestul faţă de concurenţa celor ucraineni şi blochează un...

Transportatorii polonezi extind protestul faţă de concurenţa celor ucraineni şi blochează un al patrulea punct de frontieră

Transportatorii rutieri polonezi, care blochează de mai mult de o săptămână principalele trei puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina, au anunţat joi că îşi extind mişcarea de protest prin blocarea a încă unui punct de trecere a frontierei, în urma eşecului negocierilor dintre cele două ţări cu privire la operaţiunile transportatorilor rutieri concurenţi din Ucraina, informează AFP.

„Aşteptăm o nouă rundă de negocieri cu guvernele polonez şi ucrainean. Nu suntem mulţumiţi de viteza cu care ele se desfăşoară”, a declarat unul dintre organizatorii mişcării de protest, care a anunţat că transportatorii polonezi vor bloca şi punctul de frontieră de la Medyka, în sud-estul Poloniei.

Zeci de companii de transport rutier poloneze blochează începând din 6 noiembrie trei puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina, cerând în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilităţile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost şi eliminarea restricţiilor la importul de cereale şi alte mărfuri.

Aceste permise erau eliberate pentru transporturile ce necesitau intrarea în Polonia sau tranzitarea acestei ţări, dar nu acordau dreptul de a efectua transporturi în interiorul ţării. Or, odată cu eliminarea lor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operaţiuni în Polonia, afectând în consecinţă afacerile transportatorilor locali.

Miercuri, o nouă reuniune desfăşurată la punctul de frontieră Dorohusk (sud-estul Poloniei) şi la care au participat reprezentanţi ai celor două ţări, precum şi ai Direcţiei generale de transporturi din cadrul Comisiei Europene, s-a încheiat cu un eşec.

Protestul a provocat cozi imense de vehicule de ambele părţi ale frontierei, în timp ce ministrul polonez al infrastructurilor a afirmat că responsabilitatea pentru această situaţie revine Bruxellesului, ca urmare a deciziei acestuia de a elimina permisele de intrare, şi Kievului, care a transmis joi că cererea de revenire la sistemul de permise „nu poate fi satisfăcută”.

De partea sa, Comisia Europeană a comunicat că „regretă” faptul că Varşovia şi Kievul nu au ajuns la un acord.

Între timp şi transportatorii rutieri slovaci au început un protest similar din aceleaşi motive, blocând joi temporar un punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în Caraș-Severin

Ministerul Mediului a emis, vineri, acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine,...

FNGCIMM: 18 instituţii de credit intenționează să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus

Un număr de 18 instituţii de credit şi-au exprimat intenţia de a participa la schema de ajutor de stat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole