18.6 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGrupul PPC a înregistrat un profit net de 267,5 milioane de euro,...

Grupul PPC a înregistrat un profit net de 267,5 milioane de euro, în primele 9 luni din 2023

Grupul PPC a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 267,5 milioane de euro, comparativ cu pierderi nete de 169,8 milioane de euro în perioada similară a anului 2022.

„Grupul PPC, una dintre cele mai importante companii de energie din regiune, prezentă în cinci ţări din sud-estul Europei şi cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, o creştere a profitabilităţii operaţionale, pe fondul diminuării cheltuielilor de exploatare şi, în principal, a celor cu achiziţiile de energie, gaze naturale şi a costurilor privind emisiile de CO2. Astfel, EBITDA recurentă s-a ridicat la 936,8 milioane de euro, în creştere cu 292,6 milioane de euro (45,4%) faţă de perioada similară a anului trecut. În T3 2023, EBITDA pe bază recurentă s-a ridicat la 347,1 milioane de euro, comparativ cu 215 milioane de euro în T3 2022”.

Totodată, profitul înainte de impozitare s-a ridicat, în primele nouă luni ale anului, la 391,2 milioane de euro, comparativ cu pierderi înainte de impozitare de 151,1 milioane de euro în perioada similară a anului precedent. Rezultatul a fost influenţat de suma de 141,6 milioane de euro provenită din vânzarea fostelor zone de lignit către statul elen, venit care a fost înregistrat în rezultatele financiare din trimestrul II 2023.

„Performanţa noastră în primele nouă luni ale anului 2023 a fost puternică, în ciuda provocărilor globale, cu tensiuni geopolitice care au urmat crizei energetice şi pandemiei, demonstrând astfel rezistenţa modelului nostru de afaceri. Am reuşit să ne accelerăm investiţiile în domenii strategice, cum ar fi energiile regenerabile şi reţelele de distribuţie, menţinându-ne gradul de îndatorare în limitele ţintelor noastre, cu o lichiditate ridicată. În acelaşi timp, am continuat să ne sprijinim clienţii prin oferirea de tarife competitive.
În perspectiva întregului an, suntem încrezători că ne vom atinge ţinta stabilită, respectiv un nivel al EBITDA recurent de aproximativ 1,2 miliarde de euro. În ceea ce priveşte energia regenerabilă, am atins capacitatea de 670MW în operare în Grecia şi în prezent avem în construcţie proiecte suplimentare cu o capacitate totală de 1,3 GW. În paralel, ne extindem prezenţa în ţările din regiune, conform planului nostru de afaceri, finalizând achiziţia operaţiunilor Enel din România.
Aceasta este un eveniment de referinţă pentru PPC, în acord cu obiectivul său de a deveni lider pe piaţa energiei curate în Europa de Sud-Est. În Grecia, acordul de achiziţie a companiei Kotsovolos accelerează transformarea PPC într-un furnizor integrat de produse şi servicii atât digital, cât şi fizic, conform strategiei noastre axate pe client. Suntem entuziasmaţi de parcursul actual al PPC şi vom oferi o actualizare a strategiei, precum şi viziunea noastră pentru noul PPC, în cadrul unei Zile a pieţelor de capital ce va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie, la Londra”, a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al Grupului PPC.

Liderul pieţei de energie în Europa de Sud-Est, PPC produce, distribuie şi furnizează energie electrică către clienţi. Grupul PPC are unităţi de producţie cu o capacitate instalată de peste 11,8 GW şi deserveşte 8,7 milioane de clienţi pe mai multe pieţe din regiune, cu aproximativ 40 TWh de energie electrică furnizată, în timp ce producţia sa se ridică la 20TWh.

Baza totală de active reglementate pentru reţelele de distribuţie se ridică la aproximativ 4,2 miliarde euro. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piaţă), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziţiei EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) şi România (în urma achiziţiei companiilor Enel în România în luna octombrie 2023, devenind lider şi pe această piaţă).

Baza totală de active reglementate pentru reţelele de distribuţie se ridică la aproximativ 4,2 miliarde euro. PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa de Valori din Atena.

Grupul PPC a finalizat la sfârşitul lunii octombrie tranzacţia prin care a achiziţionat participaţiile deţinute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piaţa externă. În conformitate cu contractul de vânzare semnat în data de 9 martie 2023, PPC a plătit aproximativ 1,240 miliarde de euro, echivalentul unei valori a companiilor de aproximativ 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Tulcea: Condiţii noi pentru pescarii comerciali din Deltă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea a început săptămâna aceasta emiterea noilor permise de pescuit comercial pentru locuitorii...

Agricultura ecologică, sector de interes în cadrul expoziției AgriPlanta

În perioada 23 – 26 mai 2024, la Fundulea, județul Călărași, pe o suprafață de peste 36 ha, are...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole