12.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfeclă roșie măruntă, deformată sau crăpată - cauze, prevenire

Sfeclă roșie măruntă, deformată sau crăpată – cauze, prevenire

Recoltele au fost strânse, puse pentru păstrare, iar parcelele pregătite pentru perioada rece. Astfel că, a venit momentul potrivit pentru a discuta mai multe despre unele probleme pe care le putem întâlni în timpul creșterii legumelor și modul în care le putem evita în sezoanele următoare.

În acest articol, vom discuta mai multe despre cauzele care duc la formarea rizocarpilor de sfeclă roșie amari, crăpați sau prea mici în dimensiuni.

De ce sfecla roșie a format rizocarpi mărunți, deformați?

Formarea unor rizocarpi mici la sfecla roșie poate fi rezultatul mai multor cauze, printre principalele numărându-se îngrijirea necorespunzătoare sau condițiile de creștere improprii.

Principalele motive pentru care sfecla crește măruntă:

Lipsa sau insuficiența apei, în special în perioadele critice pentru apă

Cel mai frecvent motiv. Cu lipsă de umiditate, sfecla roșie încetinește creșterea, iar acest lucru afectează dimensiunea culturii rădăcinoase. În special, se recomandă udări în fenofazele rozetă de frunze, începutul formării rizocarpilor și creșterea intensivă a rizocarpilor.

Umiditatea din sol trebuie menţinută la limitele de 60- 75% din capacitatea de câmp pentru apă. Lipsa de umiditate în perioadele de secetă determină formarea unor rădăcini mici, lipsite de suculenţă.

Excesul de apă din sol dăunează plantelor, scăzându-le rezistenţa la boli. Sunt binevenite udările prin aspersiune cu norma de circa 300 m³ per hectar. În perioada de vegetație, sunt suficiente 5-6 udări, în funcție de precipitațiile căzute și temperaturile înregistrate. În cazul lipsei surselor de apă, se va forma o recoltă mai mică.

Fertilizare necorespunzătoare

Dacă există o carență de nutrienți, sfecla nu va crește normal. Pe de altă parte, dacă există un exces, va forma o masă verde luxuriantă, în timp ce rădăcina va rămâne mică. Sfecla roșie reacționează bine la administrarea îngrășămintelor organice, însă acestea trebuie introduse în sol cu un an înainte de semănat.

Administrarea îngrășămintelor minerale se efectuează în funcție de analiza chimică a solului. Un element important, ce nu trebuie să lipsească, este borul, acesta poate fi administrat în cantitate de 10-20 kg concentrat boric per hectar. Din recomandările generale, se recomandă administrarea a N60 P60 K60 per hectar.

Densitatea prea mare a culturii

În asemenea condiții, pur și simplu nu este suficient spațiu pentru creșterea armonioasă a culturilor rădăcinoase. Schemele de semănat sunt variate, însă între plante pe rând distanța nu trebuie să fie mai mică de 5-7 cm. Aici, este important să analizăm recomandările producătorului de semințe.  

Adâncimea de semănat la sfecla roșie este de 4-5 cm – pentru solurile ușoare – pretabile acestei culturi. Semințele se încorporează la adâncimea de 2-3 cm pe soluri grele.

Aici, nu ar trebui să uităm nici de cerințele față de lumină – pentru plantarea sfeclei roşii sunt necesare terenuri deschise şi bine expuse la lumină.

Locul de semănat selectat incorect

Sfeclei nu-i place solul greu și zonele cu niveluri ridicate ale apei freatice, dar preferă solul ușor, afânat. În sol argilos îi va fi dificil să se dezvolte, un astfel de sol va trebui mereu să fie afânat. Din cauza excesului de umiditate, rădăcinile ar putea să nu se formeze.

În plus, sunt de evitat solurile acide – solul cu reacție neutră este considerat optim pentru sfeclă și alte legume, iar pe un sol cu un pH mai mic de 5,5 va oferi rezultate rele.

Încălcarea regulilor de rotație a culturilor

Nu vă așteptați la o recoltă mare, dacă anul trecut a crescut sfecla în același loc sau ați semănat-o după alte rădăcinoase și culturi cu boli și dăunători comuni.

Sfecla roșie poate fi cultivată cu succes după culturile solanacee ce formează fructe, cum ar fi tomatele, ardeii, vinetele, după leguminoase cum ar fi fasolea, mazărea și curcubitacee – castraveţi, pepeni verzi şi pepeni galbeni, dovlecei.

Soi nepotrivit

Soiul poate să nu fie potrivit pentru cultivarea în solul sau în regiunea dumneavoastră.

Timpul de semănat ales incorect

Dacă semănați în sol prea rece la începutul primăverii sau toamna, planta va începe să dea tije florale și este posibil să nu obțineți deloc recoltă.

Seminţele de sfeclă roșie încolţesc la temperatura de 4-5°C. Plantele răsărite rezistă până la -2°C şi cele mature la -3°C. În perioada de vegetaţie, pentru o dezvoltare normală, sfecla roșie necesită temperaturi de 20-25°C.

Supraîncălzirea solului este o altă cauză. Din cauza căldurii prelungite și a lipsei totale de precipitații, solul se supraîncălzește și rădăcina nu crește în volum.

V-ar putea fi util și articolul De ce morcovii cresc deformați, bifurcați – vezi 6 motive.

De ce crapă rizocarpii de sfeclă roșie

Rizocarpii crăpați își pierd gustul, capătă un aspect inestetic și se păstrează rău. Se mai întâmplă că, încep să putrezească chiar pe parcelă – umiditatea pătrunde în crăpături și microorganismele din sol se acumulează acolo, ceea ce duce la putrezire.

Principalele motive din ce cauză crapă rădăcinoasele sunt:

Îngrășăminte cu azot în exces – dacă solul este suprasaturat cu acest element, țesuturile cresc prea repede, se umflă și crapă. Pentru a evita acest lucru, aplicați îngrășăminte care conțin azot numai la începutul sezonului de vegetație. Aplicați cu un an înainte îngrășăminte organice (mraniță și compost) la afânare și în niciun caz nu adăugați gunoi de grajd proaspăt.

Udare neregulată – dacă solul a fost foarte uscat și apoi brusc a fost puternic inundat de ploaie sau l-ați udat în exces, acest lucru va provoca creșterea țesuturilor, iar cele superioare vor crăpa. Încercați să evitați schimbările bruște de la o cantitate mică de umiditate la una mare.

De ce sfecla roșie este amară?

Uneori, se întâmplă ca legumele rădăcinoase cultivate să nu aibă gust sau să fie amare. Unele dintre principalele motive pentru acest fenomen au fost enumerate și la problemele anterioare. Însă precizăm că acesta ar putea fi rezultatul:

  • semințelor de calitate scăzută;
  • insuficienței de apă – în perioada de formare a rizocarpilor duce la uscarea și amărârea rizocarpului;
  • fertilizării necorespunzătoare – la începutul sezonului de vegetație cultura are nevoie de azot, iar la mijloc – de potasiu și fosfor;
  • culturii prea dense – în lupta pentru nutrienți și în condiții prea compacte de creștere, rădăcinile cresc cu insuficiență de zahăr;
  • solui greu și acid – pentru o bună creștere, rădăcinile au nevoie de aerare și sol afânat;
  • recoltării întârziate – rădăcinile mari, ținute mai mult timp în sol sunt mai puțin dulci, aspre și fibroase. Sfecla roșie se recoltează la maturitatea tehnică.

Citiți mai multe despre Cum se păstrează sfecla roșie și morcovii iarna. Sfaturi.

Pentru a vă asigura că sfecla crește fără amărăciune, urmați aceste practici agricole simple:

  • Selectați cu atenție soiurile, studiați caracteristicile acestora;
  • În timpul secetei, udați plantele în mod regulat. În condiții de grădină, de 1-2 ori pe săptămână, cu minim 7-15 litri pe metru pătrat;
  • După fiecare udare, afânați solul sau mulciți cu iarbă cosită, paie uscate, acestea vor reține umiditatea mai mult timp;
  • ​Când apar primele două frunze, răriți plantele, lăsând 5-6 cm între ele, iar când apar 4-5 frunze, măriți distanța dintre plante la 7-8 cm;
  • Aplicați îngrășăminte în timp util.





‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de...
‹ adv ›

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din...

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole