13.3 C
București
joi, 9 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău - lider național la producția de usturoi

Buzău – lider național la producția de usturoi

Buzăul a devenit, în acest an, liderul național la producția de usturoi. De aici sunt gata să fie livrate în comerțul intern circa 2 000 de tone de usturoi recoltat de pe 600 de hectare de teren, notează campusbuzau.ro.

Cea mai mare parte din producție a fost înregistrată în bazinul legumicol Râmnicelu, acolo unde se cultivă usturoi de zeci de ani. Solul nisipos este perfect pentru această cultură. Producătorii de aici sunt mulțumiți, anul acesta, mai mult de calitatea legumei, decât de aspectul ei.    

Producția cea mai spectaculoasă este înregistrată la soiul „Benone”, derivat dintr-un usturoi cultivat numai în zona Râmnicelu și care, la un moment dat, era pe cale de dispariție. Din acest soi, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale au produs o varietate nouă, numită „Diamant”, pe care o vor omologa până anul viitor.

Judeţul Buzău în acest an s-a clasat pe locul l la producţia de usturoi „Benone”, cultivat pe cea mai mare suprafaţă.

Cu peste 270 de fermieri înscriși în programul de susținere derulat de Ministerul Agriculturii și o suprafață cultivată de aproape 600 de hectare, Buzăul a cucerit piața românească a usturoiului.

Potrivit datelor Eurostat, România (cu 30 130 de tone produse în 2021) se află în topul țărilor producătoare de usturoi din UE. Chiar dacă producția este cu mult mai redusă comparativ cu liderul incontestabil la acest capitol – Spania (315 720 de tone produse în 2021), țara ocupă locul doi în clasament.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: 164 de milioane de euro pentru intervenţiile din PS 2023-2027

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va lansa în...
‹ adv ›

Florin Barbu: Am susţinut şi susţin în continuare reabilitarea sistemului de irigaţii al României

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi omologul său din Israel, Avi Dichter, însoţit de o delegaţie condusă...

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns în 2023...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole