13.8 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExpert în bumbac: Bulgaria oferă agricultorilor condiții bune pentru cultivarea bumbacului

Expert în bumbac: Bulgaria oferă agricultorilor condiții bune pentru cultivarea bumbacului

În Bulgaria există zone cu sol și condiții climatice favorabile pentru cultivarea bumbacului – în regiunile sudice Stara Zagora, Haskovo, Yambol, Sliven, Burgas și Plovdiv, precum și în unele zone din nordul Bulgariei unde pot fi cultivate aproximativ 60.000 ha de bumbac.

În sudul Bulgariei sunt aproximativ 30.000 ha potrivite pentru cultivarea bumbacului, a declarat pentru BTA într-un interviu crescătorul de bumbac Prof. Ana Saldzhieva de la Institutul de culturi de câmp din Chirpan, cunoscut anterior ca Institutul bumbacului.

Prof. Saldzhieva se ocupă cu genetica, reproducerea și producția de semințe de bumbac. Ea este autorul și co-autorul a zece soiuri de bumbac și a fost, de asemenea, implicată în dezvoltarea a două tehnologii de producție a bumbacului, care sunt utilizate în Bulgaria și în țările vecine. La 10 noiembrie 2016, ea a fost inclusă în cartea de aur a Oficiului de Brevete al Republicii Bulgaria, a declarat Oficiul de brevete pentru BTA.

Prof. Saldzhieva a declarat pentru BTA că bumbacul oferă fermierilor un trai decent și ar putea oferi venituri bune pentru ei și locuri de muncă în zonele rurale. Bumbacul este un precursor foarte bun al cerealelor de iarnă. În ultimii ani, acest echilibru a fost perturbat de o creștere puternică a suprafeței culturilor mai ușor cultivate, cum ar fi grâul, orzul, floarea-soarelui. Bumbacul poate fi cultivat pe soluri contaminate cu metale grele pe care culturile alimentare nu pot fi crescute.

În Europa, doar două țări cultivă bumbac pe suprafețe mari – Spania și Grecia. Fibrele de bumbac sunt rare în Uniunea Europeană, motiv pentru care UE subvenționează cultivarea bumbacului, a spus Prof. Saldzhieva. Doar patru țări – Grecia, Spania, Portugalia și Bulgaria – au condițiile necesare pentru cultivarea bumbacului. Având în vedere că dintre actualele state membre ale UE, numai Grecia și Spania produc bumbac, Bulgaria ar putea ocupa o anumită poziție în acest sector.

„Din 2002, producția de bumbac din această țară este în criză din cauza crizei generale din agricultură, a prețurilor scăzute de achiziție și a lipsei de stimulente. Bumbacul din Bulgaria este inclus în programul de dezvoltare și subvenționat din fonduri UE. Cultivatorii bulgari de bumbac primesc o subvenție din UE pentru bumbac din 2016 ca supliment la schema de plată unică pe suprafață de bază”, a explicat Saldzhieva.

Potrivit acesteia, restabilirea producției interne de bumbac necesită reînnoirea întregii baze materiale și tehnice – atât pentru producția de bumbac brut (neprelucrat) (prin achiziționarea în principal a echipamentelor noi pentru cules de bumbac), cât și pentru prelucrarea sa primară.

Bumbacul este o cultură majoră de fibre și o cultură importantă de semințe oleaginoase. Principalul produs pentru care este cultivat este fibra. Calitățile fibrei de bumbac, cum ar fi higroscopicitatea (capacitatea de a absorbi umezeala), moliciunea și electroneutralitatea, o fac în multe cazuri indispensabilă fibrelor artificiale.

Bumbacul este o materie primă strategică a cărei cerere crește constant la nivel mondial, a spus profesorul, adăugând că bumbacul crește rapid, la fel și cererea pentru această cultură.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Valori termice mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României, în următoarele 4 săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis prognoza meteo...
‹ adv ›

INS: Circa 70 de mln de tone de mărfuri au fost încărcate/descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 69,25 milioane tone în anul...

Magiunul din prune Topoloveni a ajuns în peste 20 de ţări în cei 13 ani de certificare europeană a calităţii

Magiunul din prune Topoloveni a ajuns în peste 20 de ţări în cei 13 ani de la obţinerea certificării...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole