În Bulgaria există zone cu sol și condiții climatice favorabile pentru cultivarea bumbacului – în regiunile sudice Stara Zagora, Haskovo, Yambol, Sliven, Burgas și Plovdiv, precum și în unele zone din nordul Bulgariei unde pot fi cultivate aproximativ 60.000 ha de bumbac.
În sudul Bulgariei sunt aproximativ 30.000 ha potrivite pentru cultivarea bumbacului, a declarat pentru BTA într-un interviu crescătorul de bumbac Prof. Ana Saldzhieva de la Institutul de culturi de câmp din Chirpan, cunoscut anterior ca Institutul bumbacului.
Prof. Saldzhieva se ocupă cu genetica, reproducerea și producția de semințe de bumbac. Ea este autorul și co-autorul a zece soiuri de bumbac și a fost, de asemenea, implicată în dezvoltarea a două tehnologii de producție a bumbacului, care sunt utilizate în Bulgaria și în țările vecine. La 10 noiembrie 2016, ea a fost inclusă în cartea de aur a Oficiului de Brevete al Republicii Bulgaria, a declarat Oficiul de brevete pentru BTA.
Prof. Saldzhieva a declarat pentru BTA că bumbacul oferă fermierilor un trai decent și ar putea oferi venituri bune pentru ei și locuri de muncă în zonele rurale. Bumbacul este un precursor foarte bun al cerealelor de iarnă. În ultimii ani, acest echilibru a fost perturbat de o creștere puternică a suprafeței culturilor mai ușor cultivate, cum ar fi grâul, orzul, floarea-soarelui. Bumbacul poate fi cultivat pe soluri contaminate cu metale grele pe care culturile alimentare nu pot fi crescute.
În Europa, doar două țări cultivă bumbac pe suprafețe mari – Spania și Grecia. Fibrele de bumbac sunt rare în Uniunea Europeană, motiv pentru care UE subvenționează cultivarea bumbacului, a spus Prof. Saldzhieva. Doar patru țări – Grecia, Spania, Portugalia și Bulgaria – au condițiile necesare pentru cultivarea bumbacului. Având în vedere că dintre actualele state membre ale UE, numai Grecia și Spania produc bumbac, Bulgaria ar putea ocupa o anumită poziție în acest sector.
Potrivit acesteia, restabilirea producției interne de bumbac necesită reînnoirea întregii baze materiale și tehnice – atât pentru producția de bumbac brut (neprelucrat) (prin achiziționarea în principal a echipamentelor noi pentru cules de bumbac), cât și pentru prelucrarea sa primară.
Bumbacul este o cultură majoră de fibre și o cultură importantă de semințe oleaginoase. Principalul produs pentru care este cultivat este fibra. Calitățile fibrei de bumbac, cum ar fi higroscopicitatea (capacitatea de a absorbi umezeala), moliciunea și electroneutralitatea, o fac în multe cazuri indispensabilă fibrelor artificiale.
Bumbacul este o materie primă strategică a cărei cerere crește constant la nivel mondial, a spus profesorul, adăugând că bumbacul crește rapid, la fel și cererea pentru această cultură.