Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi partenerii bancari vor acorda facilităţi de garantare a creditelor pentru capital de lucru prin lansarea produsului „De Cinci ori Subvenţia” pe baza adeverinţelor emise de APIA.
Potrivit FNGCIMM, CEC Bank este primul finanţator care a semnat actul adiţional la convenţia de lucru privind acordarea garanţiilor în baza OUG nr. 43/2013.
FNGCIMM va susţine accesul la finanţare pentru beneficiarii APIA din sectorul vegetal, cât şi sectorul zootehnic, garantând în procent de 80% din valoarea creditului acordat de partenerii bancari. Sursele sunt puse la dispoziţie de MADR pentru creditele pentru capital de lucru necesar desfăşurării activităţilor curente, acordate de către instituţiile de credit partenere.
Garanţia va fi valabilă pe toată durata finanţării, pentru garanţia acordată plătindu-se un singur comision de garantare.
Beneficiarii, fermieri care deţin adeverinţe emise de APIA, înregistraţi ca societăţi comerciale, asociaţii, societăţi şi cooperative agricole, persoane fizice în calitate de producători agricoli (PFA, ÎI, ÎF) trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanţatorului, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu beneficieze de garanţii de la alte Fonduri de garantare pentru finanţarea accesată, să nu se afle în dificultate financiară sau insolvenţă, să nu figureze cu restanţe în CRC/BC.
Acordarea garanţiei presupune şi încheierea unui contract de fidejusiune de către împrumutatul persoană fizică sau acţionarul/asociatul/ administratorul/reprezentantul legal al beneficiarului, în funcţie de tipul entităţii juridice împrumutate, precum şi ipotecă mobiliară pe conturile curente deschise la instituţia finanţatoare, inclusiv asupra contului deschis pentru încasarea subvenţiei APIA.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) IFN este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare – AECM.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minimum 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.