7.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAnaliză: Importul de cereale din Ucraina - condiţionat de obţinerea unui acord...

Analiză: Importul de cereale din Ucraina – condiţionat de obţinerea unui acord de liberă circulaţie. Amenzile pot ajunge la 100.000 de lei

Importul de cereale din Ucraina este condiţionat de obţinerea unui acord pentru punerea în liberă circulaţie şi utilizarea pe teritoriul României, iar lipsa acestuia sau utilizarea în alte scopuri se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, precum şi cu sancţiunea complementară de suspendare a dreptului de a solicita emiterea de alte acorduri, potrivit EY România.

Comisia Europeană nu a mai prelungit din 15 septembrie restricţiile referitoare la importurile de cereale în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria, iar în acest context a fost instituit un mecanism naţional de consultare şi reacţie coordonată cu scopul garantării calităţii şi cantităţii produselor agricole importate cu origine din Ucraina, se menţionează într-un punct de realizat de consultanţii EY România.

Măsura se aplică următoarelor categorii de produse: grâu şi meslin, codul NC 1001 99 00; porumb, codul NC 1005 90 00; seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate, codul NC 1205 10 90; 1205 90 00; seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate, codul NC 1206 00 91; 1206 00 99.

Astfel, importurile de cereale din Ucraina sunt permise numai agenţilor economici cu sediul social şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României şi care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, creşterea animalelor.

Consultanţii EY România spun care sunt obligaţiile şi cum trebuie să procedeze operatorii economici care vor să obţină un astfel de acord atunci când importă cereale din Ucraina, mecanism reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 84 din 2023, publicată în Monitorul Oficial din 13 octombrie, care prevede condiţiile pe care trebuie să le respecte agenţii economici atunci când importă cereale din Ucraina.

„Importurile sunt condiţionate de obţinerea unui acord de punere în liberă circulaţie şi utilizare pe teritoriul României a produselor agricole importate din Ucraina, acord ce va fi solicitat de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În vederea obţinerii acordului, importatorii trebuie să furnizeze o probă a produsului agricol cu origine din Ucraina la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ce va elibera un certificat de calitate”, transmit specialiştii EY România.

Ulterior obţinerii acordului, la momentul punerii în liberă circulaţie, ANSVSA prelevează probe din produsele agricole care urmează a fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României în momentul ridicării sigiliului de către autoritatea vamală, pentru determinarea calităţii acestora, pe cheltuiala operatorului economic şi verifică dacă acesta are aceleaşi calităţi prevăzute în certificatul de calitate. După obţinerea buletinului de analiză cu rezultat conform, produsele agricole pot intra în circuitul de procesare/furajare/hrană animale.

„Efectuarea de importuri fără deţinerea acordului sau utilizarea pe teritoriul României de produse agricole supuse măsurii care sunt importate din Ucraina, în alte scopuri decât cele menţionate în acord constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei precum şi cu sancţiunea complementară de suspendare a dreptului de a solicita emiterea de alte acorduri”, relevă sursa citată.

Chiar dacă urmează să fie publicat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei Europene ce va analiza şi emite acordurile de import, agenţii economici care intenţionează să importe produse agricole din Ucraina trebuie să verifice dacă îndeplinesc condiţiile impuse şi să pregătească documentele şi informaţiile necesare pentru obţinerea acordului de import.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole