Premierul Marcel Ciolacu a remarcat joi că impactul negativ asupra agriculturii şi poluarea aerului reprezintă principalele îngrijorări ale românilor, în ce priveşte efectele schimbărilor climatice.
Mesajul lui Marcel Ciolacu a fost prezentat de către Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul cancelariei premierului, în debutul „Climate Change Summit”, un eveniment regional pe tema schimbărilor climatice.
El a apreciat că, la nivel global, starea de urgenţă climatică, recunoscută la nivelul Naţiunilor Unite în urmă cu trei ani, este probabil „principala criză” care va marca următoarele decenii şi care va necesita abordări integrate la nivelul tuturor guvernelor.
Ciolacu a oferit asigurări în ce priveşte susţinerea Guvernului pentru găsirea şi implementarea de „soluţii pentru viitor”. Totodată, şi-a exprimat convingerea că România poate fi transformată într-o ţară „cu adevărat sustenabilă”. În acest sens, a invocat PNRR şi alte instrumente financiare europene şi naţionale, precum şi colaborarea cu mediul privat şi de investiţii.
El a reamintit că România este semnatară a Pactului de la Paris şi îşi asumă angajamentul ca până în 2050 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Potrivit premierului, România şi Europa dau un răspuns „ambiţios şi vizionar” provocărilor climatice, prin mai multe documente internaţionale la care au aderat: Pactul verde european, Noua strategie UE privind adaptarea la schimbările climatice, legea europeană a climei şi Pactul climatic european. El a subliniat că atenuarea efectelor schimbărilor climatice reprezintă o prioritate pentru Guvern.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...