14.2 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina a exportat 10,5 milioane tone de cereale prin portul Constanţa, în...

Ucraina a exportat 10,5 milioane tone de cereale prin portul Constanţa, în perioada ianuarie-septembrie

Ucraina a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, 10,5 milioane tone metrice de cereale prin portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, a informat autoritatea portuară pentru Reuters.

Comparativ, în primele opt luni din acest an au fost exportate 9,2 milioane de tone de cereale ucrainene, iar pe parcursul anului 2022 Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.

Datele nu includ volumele gestionate prin porturile româneşti mai mici de la Dunăre, cum ar fi Galaţi, care ar aduce cantitatea lunară medie la peste două milioane tone.

Per ansamblu, prin Portul Constanţa au fost expediate 25,1 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-septembrie 2023, arată datelor autorităţii portuare, egalând precedentul record anual.

În timpul vizitei la Bucureşti din această lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre cooperarea trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.

În următoarele luni, Guvernul României vrea să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene la patru milioane tone, fiind în derulare investiţii în infrastructură, scrie Reuters.

De asemenea, operatorii portuari investesc în echipamente pentru a creşte viteza de încărcare.

Producţia din 2023 de cereale a Ucrainei ar urma să depăşească 56 milioane tone metrice, dar blocarea principalelor sale porturi de la Marea Neagră după invazia rusească a afectat livrările. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole