29.2 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Doar patru fermieri au depus la APIA cereri de plată pentru...

Buzău: Doar patru fermieri au depus la APIA cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor” în sectorul viticol

Doar patru fermieri au depus la APIA cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor” în sectorul viticol, pentru o suprafaţă de aproximativ 250 de hectare, sistemul de rachete antigrindină putând fi un motiv pentru care numărul cererilor este atât de mic, consideră reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău.

Până la data de 15 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Buzău a primit cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor” din partea producătorilor, persoane fizice/juridice care au dorit să îşi asigure recolta plantaţiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin.

Pot beneficia de ajutorul financiar fermierii care deţin o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă de vie care produc struguri pentru vin, de minimum 0,1 ha, este declarată la APIA pe cerere unică de sprijin a încheiat cu un asigurător o poliţă de asigurare a recoltei în care să fie menţionate, printre altele, date referitoare la suprafaţa parcelei, cantitatea de struguri pentru vin, riscurile, suma asigurată pe hectar şi valoarea primei de asigurare.

Potrivit datelor APIA, doar patru producători din judeţ au depus cereri pentru asigurarea suprafeţelor cultivate cu viţă de vie.

„La nivelul Centrul Judeţean APIA Buzău au fost depuse, până la această dată, 4 cereri pentru o suprafaţă de 274,92 de hectare”, a transmis, APIA Buzău.

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău consideră că sistemul de rachete antigrindină oferă siguranţă cultivatorilor de viţă de vie care, probabil, nu mai sunt interesaţi să depună cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor”.

„Ori se bazează pe staţiile antigrindină, ştiţi foarte bine sunt două staţii funcţionale, ori nu ştiau, ori au refuzat să depună cereri. Viile în ultimi ani au fost ferite de grindină, pagube mai mari au produs brumele târzii de primăvară. În momentul în care staţiile sunt active, din acel moment Dealul Istriţa, zonă viticolă, este ferit de grindină, ca dovadă că în ultimii 7-8 ani nu au fost probleme mari înregistrate. La nivelul judeţului sunt mulţi fermieri, în jur de 100 cu cel puţin 5 hectare, vorbim de mari producători”, a declarat, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Conform APIA, valoarea totală a ajutorului se încadrează între 50% şi 80% din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale, de alte fenomene climatice sau datorate animalelor, bolii plantelor şi infestării cu dăunători.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine – 100 euro/cap de animal

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin...
‹ adv ›

APIA: Cerințe specifice intervenției DR-03

Pentru a beneficia de Intervenția DR-03 Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, solicitanții trebuie...

APIA: Eco scheme acordate în sectorul zootehnic, Campania 2024

Fermierii pot beneficia de eco-scheme pentru sectorul zootehnic finanțate prin Planul Strategic 2023-2027, din Fondul European de Garantare Agricolă,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole