13.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente la vița-de-vie după recoltare

Lucrări și tratamente la vița-de-vie după recoltare

Îngrijirea viței de vie trebuie să continue și după recoltarea strugurilor, în condițiile în care planta necesită o bună pregătire pentru anul viitor. Lucrarea prioritară pe care trebuie să o realizeze viticultorii, dacă nu au făcut-o, este eliberarea butucilor de struguri, astfel să ofere acestora o perioadă de pauză, care este extrem de necesară în condițiile existente de secetă.

În plantațiile unde a fost instalată irigarea situația este mai bună, dar recomand viticultorilor să inițieze udările doar după căderea frunzelor, ca să nu prelungească perioada de vegetație. Atât timp cât există struguri, butucii lucrează pentru struguri.

Tratamente la vița de vie toamna

În condițiile curente de insuficiență drastică a apei în sol, este destul de complicat de a realiza careva lucrări. După căderea frunzelor ar fi recomandată realizarea tratamentelor fitosanitare cu produse ce conțin cupru, pentru eradicarea bolilor care iernează la suprafața corzilor. 

Sunt potrivite, practic, toate produsele ce conțin cupru în dozele recomandate de producător. Acest tratament se realizează pentru o mai bună protejare a viței de vie de boli, în special de mana viței de vie.

Citește mai multe despre Mana viței de vie: Cum calculăm perioada de incubație a ciupercii. Tratamente.

Totodată, cuprul este un element important pentru maturizarea coardelor de viță de vie, respectiv asigură o mai bună rezistență la înghețuri în timpul iernii.

Unul dintre tratamentele simple ce pot fi realizate este tratamentul cu zeamă bordeleză după căderea frunzelor la vița de vie.

Tratamentul se realizează astfel ca butucii să fie „spălați” în soluție, adică toate organele să fie suficient udate (ar fi aproximativ 400-500 de litri soluție de lucru la hectar, însă cantitatea diferă în funcție de stropitoarea cu care sunt realizate tratamentele).

Fertilizările la vița de vie după recoltare

La moment, ținând cont de lipsa precipitațiilor nu este recomandată administrarea fertilizanților/îngrășămintelor. Această lucrare ar fi mai bine de realizat la primăvară, după ce vom vedea ce precipitații vom avea pe parcursul iernii.

Dacă, totuși, optați pentru fetilizarea de toamnă, introduceți îngrășămintele la adâncimea de 25-30 cm, unde se află masa de bază a rădăcinilor.

Nu este recomandată introducerea îngrășămintelor lângă butuc, ci la un 1-1,2 metri de acesta, unde se află rădăcinile ce pot asimila îngrășămintele.

Dacă dispuneți de sare de potasiu, sulfat de potasiu, superfosfat, le puteți introduce în sol toamna. Îngrășămintele se administrează doar în baza analizei solului.

Îngrășămintele cum ar fi superfosfatul simplu și dublu se dizolvă mai greu. Iarna, datorită precipitațiilor, acestea trec într-o formă accesibilă plantelor.

Nu este recomandat a fi introdusă în sol clorura de potasiu toamna, deoarece clorul migrează în orizonturile mai adânci ale solului. De aceea, acest îngrășământ trebuie evitat. Totodată, elementul nu este tocmai potrivit pentru vița de vie.

În cazul în care achiziționați îngrășăminte ușor solubile ce conțin mai multe macro- și microelemente, acestea trebuie administrate primăvara, când solul s-a maturizat fiziologic.

Lucrarea solului toamna la vița de vie

Acolo unde se realizează lucrarea solului, recomand scarificarea la adâncimea de maxim 30 cm, în niciun caz nu trebuie de arat.

Mușuroirea butucilor la bază în viile tinere

În vița de vie de unu și doi ani se realizează mușuroirea butucilor la bază pentru a proteja de îngheț primii 2-3 muguri.

Astfel, mușuroiul de sol trebuie să aibă 25-30 cm înălțime. Acesta pe parcurs se va mai reduce datorită așezării solului. Mușuroirea obligatoriu se realizează după ploi, astfel încât pământul să fie reavăn, deoarece solul uscat nu conservă căldura.

Îngroparea soiurilor de viță de vie sensibile la ger

Îngroparea butucilor de viță de vie poate fi realizată începând cu a treia decadă a lunii octombrie, începutul lunii noiembrie.

Vița de vie poate fi îngropată cu frunze. Acest lucru este important pentru a evita afectarea viței de vie de înghețuri, chiar dacă există riscul formării mucegaiului. Dacă va îngheța solul, acest lucru va fi greu de realizat. Important este să realizăm operațiunea cu sol reavăn.

Butucii au avut de suferit în anul trecut, din cauza lipsei de umiditate. În plus, și anul curent a fost la fel marcat de o secetă severă. Cel mai probabil, în anul viitor va trebui să lăsăm sarcini minime la butuci în plantații neirigate. În caz contrar, aceștia nu vor mai putea duce la maturitate recoltele.

V-ar putea fi util și articolul Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.

Situația este gravă din cauza faptului că este al doilea an consecutiv de secetă severă, iar marea majoritate a plantațiilor au fost supraîncărcate cu recoltă, respectiv, butucii au suferit enorm și au început să ofilească/vestejească strugurii

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plivitul lăstarilor la vița de vie. Când și cum se face

Există o serie de operaţiuni necesare în perioada de...
‹ adv ›

Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă, la temperatura de...

Tăierea în uscat la strugurii de masă – I etapă în planificarea recoltei

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. După mai mulţi autori, sarcina de bază...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole