Cererea nesatisfăcută a fermierilor pentru finanțare de către bănci a ajuns la €62 miliarde în 2022, conform a două sondaje prezentate de Comisarul Wojciechowski la cea de-a 9-a conferință anuală a UE privind instrumentele financiare finanțate de EAFRD.
Fermele mici și tinerii fermieri sunt cei mai afectați de această lipsă de împrumuturi și investiții financiare. Pentru IMM-urile care procesează produse agroalimentare, acest deficit financiar a fost de 5,5 miliarde de euro, cu variații semnificative între Statele Membre.
În discursul său de deschidere, în fața a peste 250 de reprezentanți ai autorităților de gestionare, instituțiilor financiare, experților agricoli și reprezentanților industriei agroalimentare adunați la Bruxelles, Comisarul Janusz Wojciechowski a declarat:
Banca Europeană de Investiții, care a co-organizat conferința, a prezentat, de asemenea, un sondaj despre băncile selectate care finanțează agricultura. Gelsomina Vigliotti, Vicepreședinta BEI, a spus:
Pentru a evalua situația în agricultură și în sectoarele agroalimentare, au fost interogați 6.550 de fermieri din UE și 2.389 de afaceri agroalimentare (IMM-uri) din UE. Ultimul sondaj de acest gen datează din 2017.
În timp ce deficitul de finanțare pentru procesatorii agroalimentari a scăzut cu €6,3 miliarde și este acum de 5,5 miliarde de euro, nevoile financiare nesatisfăcute ale fermierilor (producători primari) au crescut aproape dublu din 2017.
A fost de 33 miliarde de euro în 2017 și este acum de 62 de miliarde de euro. Ratele de respingere au scăzut comparativ cu anul 2017, dar sumele medii solicitate de fermieri sub formă de împrumuturi au crescut, ducând la sume mai mari care nu sunt acoperite.
Împrumuturile pe termen de peste șapte ani rămân dificil de obținut. Această categorie reprezintă 58% din deficit. Sondajul agricol arată că 37% din toate împrumuturile pentru fermieri respinse în UE au fost din cauza reticenței băncilor de a-și extinde sprijinul către agricultură. În alte 20% din cazuri, băncile au considerat propunerea de proiect sau ferma ca fiind neviabilă.
Privind tipurile de investiții, sondajul agricol concluzionează că investiții în valoare de 18,9 miliarde de euro legate de tranziția verde a sectorului nu au fost satisfăcute în 2022. Aceste investiții ar fi putut fi utilizate, de exemplu, pentru a înființa producția organică, a crește utilizarea soluțiilor digitale sau a mașinilor avansate pentru a optimiza utilizarea îngrășămintelor, îmbunătățirea protecției împotriva secetelor și inundațiilor sau reducerea consumului de energie și combustibil în ferme.
Fermele mici și tinerii fermieri sunt cei mai afectați de acest acces limitat la instrumente financiare. În cazul tinerilor fermieri, peste 50% din toate cererile lor au fost respinse din cauza restricțiilor din politica bancară, în timp ce rata corespunzătoare pentru fermierii mai în vârstă este de 32%.
Aproape 30% dintre tinerii fermieri respinși pentru finanțare au fost, de asemenea, considerați cu „risc sporit” de către bănci, comparativ cu 4% pentru fermierii mai în vârstă.
Între 2023 și 2027, 8,5 miliarde de euro din fondurile CAP vor sprijini înființarea tinerilor fermieri în UE. În ceea ce privește instrumentele financiare, 12 State Membre au alocat în total 997 de milioane de euro pentru investiții prin intermediul instrumentelor financiare.
În cadrul PAC, Statele Membre au dreptul de a stabili rate și condiții preferențiale pentru grupuri țintă (de exemplu, tineri fermieri) în contextul instrumentelor financiare pentru investiții.
Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pentru achiziționarea de terenuri, fără restricții asupra dimensiunii acestora, pentru a ajuta tinerii fermieri să se instaleze.
Comisia Europeană, prin platforma fi-compass, va efectua acum trei studii suplimentare pentru a-și continua evaluarea și monitorizarea apropiată a situației financiare a sectorului agroalimentar în UE.
Se va concentra pe finanțarea lanțului de aprovizionare cu alimente în UE și pe sprijinul pentru investițiile verzi prin instrumentele financiare EAFRD.
Un alt raport va examina mai profund situația anumitor sectoare agricole, în mod special afectate de finanțarea insuficientă: culturi agricole (cereale și legume) și producția animală (lactate, păsări de curte).
Sondajele și alte materiale prezentate în cadrul celei de-a 9-a conferințe anuale a UE privind instrumentele financiare EAFRD sunt disponibile online pe pagina dedicată a evenimentului.