Tratamentele de toamnă la pomi joacă un rol important pentru asigurarea unor pomi sănătoși în sezonul următor. Tradițional, tratamentele de toamnă pentru controlul bolilor se realizează cu produse ce conțin cupru. Acestea au un rol important în controlul bolilor produse de bacterii și ciuperci.
De exemplu, atunci când vorbim de sâmburoase, pentru boli cum ar fi ciuruirea bacteriană, clasterosporioza micotică la prun, pătarea roșie, antracnoza cireșului, bășicarea frunzelor de piersic pentru un control eficient este obligatoriu și tratamentul din toamnă la căderea frunzelor cu produse ce conţin cupru.
Citiți mai multe despre Bășicarea frunzelor la cais și piersic – cauze, tratamente.
La cais, un rol important în controlul bolilor cum ar fi citosporoza îl joacă două tratamente făcute toamna: primul tratament se aplică când 50% din frunze au căzut, iar al doilea după defolierea completă, folosind sulfat de cupru + var stins (2-3%).
Tratamentele cu cupru în scopul prevenirii bolilor la sămânțoase se realizează: I – după recoltarea fructelor, II – la 10-14 zile după primul tratament.
În general, toamna pot fi făcute unul sau două tratamente cu produse ce conțin cupru, numărul acestora diferă în funcție de starea pomilor.
Produsele aplicate vor contribui la cicatrizarea rănilor după căderea frunzelor, lucru important în controlul bolilor mai ales în toamnele ploioase și reci, deoarece multe boli pot fi numite „boli ale rănilor”.
Important! Este obligatorie înlăturarea și distrugerea fructelor mumificate și a ramurilor uscate din livadă. Acestea pot fi o sursă importantă de infecție pentru sezonul următor.
La măr, este foarte importantă realizarea tratamentelor pentru prevenirea dezvoltării rapănului. Infecția de rapăn întotdeauna începe a se dezvolta de la frunzele infectate în sezonul precedent.
În lipsa simptomelor infecției cu rapăn la pomii de măr, se recomandă înainte de căderea frunzelor de aplicat 2,5-3 kg/1000 m2 Uree.
Pentru realizarea tratamentelor de toamnă la pomi se utilizează produse ce conțin cupru sub formă de oxiclorură de cupru (de exemplu Curenox 1,5-2 kg/ha, ALCUPRAL 50 PU 1,5-2 kg/ha), hidroxid de cupru (de exemplu Champ 77 WG 2 kg/ha, TRIUMF 40 WG 2-2,5 kg/ha), sulfat de cupru suflat de cupru tribazic (Cuprofix Ultra 3,5-6,0 kg/ha).
În cazul produselor pe bază de sulfat de cupru, pentru un rezultat mai bun este recomandată dizolvarea produsului în apă călduță.
În timpul toamnelor ploioase, specialiștii recomandă aplicarea produselor granulate, deoarece acestea se spală mai greu de pe frunze, iar produsele sub formă de pulbere se spală mai ușor.
Pentru tratamentele de toamnă se utilizează un consum mai mare de soluție de lucru, deoarece este necesară îmbăierea pomilor. Duzele de jos trebuie orientate spre tulpină, pentru a asigura și umectarea eficientă a acesteia.
Într-un final, tot pomul trebuie să fie bine acoperit cu soluția de lucru. Totodată, este recomandată și stropirea frunzelor căzute, acestea la fel pot fi surse de infecție pentru sezonul următor.
În perioada de repaus a pomilor pot fi realizate tratamente pentru controlul dăunătorilor. Mai multe detalii despre Păduchele din San Jose în livezi. Metode de combatere.