7.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDeficitul global de zahăr se va reduce graţie recoltei mari de porumb...

Deficitul global de zahăr se va reduce graţie recoltei mari de porumb din Brazilia

Un deficit global de zahăr, care a dus preţurile la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, este pe punctul de a se încheia în sfârşit, şi asta graţie unei culturi agricole cu care nu pare să aibă legătură, transmite Bloomberg.

Producţia de porumb a Braziliei, un mare producător agricol mondial, a explodat, astfel că a devenit mai profitabil să utilizezi porumbul pentru a produce etanol, un combustibil cheie pentru autoturismele din cea mai mare economie din America Latină. În consecinţă, fabricile de procesare care până acum utilizau ca materie primă trestia de zahăr mai scumpă, se uită acum să producă mai mult zahăr şi mai puţin biocombustibil.

„Oricine care are bani astăzi se uită să investească fie în etanol din porumb, fie în extinderea capacităţilor pentru producerea de zahăr”, a declarat Eder Vieito, analist la Green Pool Commodity Specialists.

Scăderea cotaţiilor la zahăr ar fi o veste bună pentru consumatorii care se luptă cu inflaţia produselor alimentare. Temperaturile extreme au afectat culturile de trestie de zahăr din India, al doilea mare producător mondial după Brazilia.

Porumbul începe să aibă o pondere mai mare pe piaţa de etanol din Brazilia, care este depăşită numai de SUA în topul marilor producători de biocombustibil. Etanolul din porumb va fi responsabil pentru aproximativ 20% din producţia totală de etanol în acest sezon, de la aproape zero în urmă cu cinci ani. Până în 2033, ponderea etanolului din porumb ar putea ajunge până la o treime din producţia totală, estimează firma de consultanţă Datagro.

Consensul analiştilor este că etanolul din porumb va cunoaşte mai mulţi ani de expansiune. Brazilia are opt fabrici care produc etanol din porumb şi care îşi majorează capacităţile, în timp ce alte şapte fabrici sunt în construcţie, susţin analiştii de la Itau BBA.

Aprovizionarea cu materie primă este de asemenea abundentă: analiştii estimează că Brazilia va consuma în acest sezon o cantitate record de 13 milioane de tone de porumb pentru producţia de etanol, adică o zecime din livrările totale de porumb.

Asta este o veste bună pentru producătorii de porumb din statul Mato Grosso, principalul producător de porumb din Brazilia. Există un potenţial semnificativ pentru ca porumbul să cucerească o cotă mai mare din piaţa etanolului, estimează fermierul Zilto Donadello.

„Etanolul din porumb mai are foarte mult loc de creştere”, crede Zilto Donadello. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ovidiu Bucătaru: Agricultura oferă o șansă spre reindustrializarea României

Agricultura românească se află la un punct de cotitură,...
‹ adv ›

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr va crește cu peste 13% – estimare USDA

Producția de sfeclă de zahăr a României ar putea crește în anul de marketing 2024/2025 cu 13%, compensând producțiile...

Târgul de Florii – Eveniment de promovare a produselor autohtone din zona montană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM)...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole