14.9 C
București
miercuri, 3 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArad: Două noi focare de pestă africană au fost confirmate; 33 de...

Arad: Două noi focare de pestă africană au fost confirmate; 33 de porci sunt ucişi preventiv

Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în judeţul Arad, miercuri, iar 33 de exemplare suine din cele două gospodării afectate vor fi ucise preventiv pentru a se opri răspândirea bolii.

„Având în vedere că la câteva exemplare din efectivul de porci din două exploataţii nonprofesionale din satul Sintea Mică, comuna Olari, a fost confirmată infectarea cu pesta porcină africană, la propunerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii”, a transmis Prefectura Arad.

Una dintre măsurile aprobate în şedinţa CLCB este uciderea a 33 de porci din cele două gospodării.

Numărul focarelor în evoluţie de pestă africană a ajuns la şapte în judeţ. Celelalte cinci focare sunt în Aluniş, Neudorf (două focare), Fântânele şi Chesinţ.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Marcel Roşu, declarase marţi, că 321 de porci au fost ucişi preventiv de autorităţi, iar 10 au murit din cauza bolii.

Autorităţile au organizat filtre la intrările şi ieşirile din localităţile afectate, astfel încât să fie prevenită ieşirea animalelor vii sau a cărnii şi produselor din carne de porc. În jurul fiecărui focar s-a delimitat o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie, pe o rază de trei kilometri, şi zona de supraveghere de 10 kilometri. În zona de protecţie, toate exploataţiile sunt vizitate de medici veterinari, pentru a fi examinaţi clinic porcii din gospodării.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu -...
‹ adv ›

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole