2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu: Vom lua cele mai bune măsuri pentru a sprijini şi proteja...

Barbu: Vom lua cele mai bune măsuri pentru a sprijini şi proteja fermierii români

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, susţine prelungirea interdicţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina şi după data de 15 septembrie, dar şi luarea celor „mai bune măsuri” pentru a sprijini şi proteja fermierii români.

„Poziţia mea a fost foarte clară – aşa cum şi comisarul european a felicitat România pentru că a semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina pentru a prelungi interdicţia de la 15 septembrie – sigur că în continuare îmi doresc acest lucru. Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români. Sigur că îmi doresc prelungirea acestei interdicţii”, a spus ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat ce va face dacă poziţia instituţiilor europene va fi una diferită, şeful MADR a răspuns: Mai sunt două zile. Haideţi să aşteptăm decizia.

Şeful MADR declara în urmă cu trei zile că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

‹ adv ›

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Ungaria, Istvan Nagy, în data de 12 septembrie 2023.

Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum şi situaţia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023.

„Cei doi oficiali au discutat despre soluţiile pentru protejarea fermierilor, în condiţiile în care, de la încetarea Iniţiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului. Cei doi miniştri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, precizat MADR într-un comunicat.

În plus, ministrul român a apreciat că, la nivelul Comisiei Europene (CE), ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenţii pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcţionarea produselor din Ucraina pe pieţe mai îndepărtate, în special în ţările expuse riscului legat de securitatea alimentară, aşa cum a fost iniţial stabilit.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Bine că avem Ungaria Polonia Slovacia ,țări cu lideri capabili și bine intenționați, patrioți.
    La noi in Romania doar marionete, pupincuriști și trădători de țară .
    Aduceți cereale ucrainene, fără controale la cantitățile de pesticide ,modificate genetic, asta e concurenta loiala când noi românii avem restricții la multe pesticide.
    Fraierilor și copiii voștri vor manca hrana ucraineană, făcută exact că în China fara restricții doar profituri maxime.
    Proștilor este vorba și de sănătatea națiunii nu numai despre fermierii români.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole