5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMajorarea producţiei de zahăr în Franţa - oprită de importurile din Ucraina

Majorarea producţiei de zahăr în Franţa – oprită de importurile din Ucraina

Producătorul francez de zahăr Saint Louis Sucre, companie controlată de grupul german Suedzucker, a cerut fermierilor francezi să nu majoreze suprafeţele cultivate cu sfeclă în 2024, pentru a evita o scădere a preţurilor în contextul unei competiţii puternice venite din partea zahărului ucrainean, arată un document intern consultat de Reuters.

Preţurile la zahăr în Europa au atins valori record, cu mult peste cele de pe piaţa mondială, din cauza unui deficit de zahăr în blocul comunitar, care are legătură în special cu diminuarea producţiei în Franţa, unde fermierii au fost descurajaţi de recoltele slabe din ultimii ani.

Însă războiul din Ucraina a condus la importuri mari de zahăr în blocul comunitar, ceea ce a generat temeri referitoare la posibilitatea unui surplus, aşa cum s-a întâmplat în anul 2017, după ce Comisia Europeană a eliminat cotele de producţie, ceea ce a condus la un colaps al preţurilor.

„Ambiţia noastră de a creşte suprafeţele cultivate se găseşte în concurenţă cu eforturile de solidaritate ale UE în favoarea Ucrainei”, se arată într-o scrisoare trimisă fermierilor francezi de Saint-Louis Sucre (SLS) în data de 6 septembrie.

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că fiecare tonă de zahăr produsă în Franţa răspunde perfect la cerere şi este evaluată la cel mai bun preţ pe piaţa europeană pentru a oferi cel mai bun venit posibil pentru cultivatorii de sfeclă”, se mai arată în documentul menţionat.

„În acest context neaşteptat, contăm pe voi, cultivatorii cu vechime ai Saint-Louis Sucre, să menţineţi producţia din 2023 şi în 2024”, subliniază producătorul de zahăr.

‹ adv ›

Datele oficiale ale UE arată că importurile de zahăr ucrainean ale blocului comunitar au crescut până la 390.000 de tone în perioada octombrie 2022-iulie 2023, de la 25.000 de tone în perioada similară a sezonului anterior.

Un purtător de cuvânt de la Suedzucker a spus că zahărul din Ucraina, care are potenţialul de a perturba pieţele UE, ar trebui re-exportat către ţările terţe, care au nevoie de alimente.

Preţurile la zahăr în Europa se situau la 915 euro pe tonă în luna iulie 2023, de când datează cele mai recente date la nivelul UE, în creştere cu 57% faţă de situaţia din luna iulie 2022 şi dublu faţă de preţul înregistrat în luna iulie 2021.

Preţurile mari la zahăr, într-un moment în care cotaţiile la cereale sunt în scădere, ar putea să îi facă pe fermieri să dea prioritate cultivării sfeclei de zahăr în momentul în care iau decizii cu privire la rotaţia culturilor. Aceasta în condiţiile în care suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în Franţa a coborât în acest an la minimul ultimilor 14 ani.

„Trebuie să fim atenţi să nu cădem în extrema cealaltă. O inversare ar putea avea loc foarte rapid iar preţurile ar putea scădea cu 30%, în special dacă vor fi livrări mari din Ucraina”, a declarat preşedintele uniunii cultivatorilor francezi de sfeclă de zahăr (CGB), Franck Sander.

În sezonul 2023/2024, producţia de zahăr a Uniunii Europene este aşteptată să îşi revină faţă de cea din anul precedent, în special graţie unei recolte mai mari în Polonia, unde fermierii, atraşi de preţurile mari, au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară...
‹ adv ›

Avertizare ANM: Cod Roșu de viscol și Cod Portocaliu de vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe parcursul...

Ucraina: Recolta mare de soia a dus la scăderea prețurilor, fermierii vor reveni la porumb

O recoltă mare de soia a dus la scăderea prețurilor, iar fermierii vor reveni la porumb în 2025, a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole