Producătorul francez de zahăr Saint Louis Sucre, companie controlată de grupul german Suedzucker, a cerut fermierilor francezi să nu majoreze suprafeţele cultivate cu sfeclă în 2024, pentru a evita o scădere a preţurilor în contextul unei competiţii puternice venite din partea zahărului ucrainean, arată un document intern consultat de Reuters.
Preţurile la zahăr în Europa au atins valori record, cu mult peste cele de pe piaţa mondială, din cauza unui deficit de zahăr în blocul comunitar, care are legătură în special cu diminuarea producţiei în Franţa, unde fermierii au fost descurajaţi de recoltele slabe din ultimii ani.
Însă războiul din Ucraina a condus la importuri mari de zahăr în blocul comunitar, ceea ce a generat temeri referitoare la posibilitatea unui surplus, aşa cum s-a întâmplat în anul 2017, după ce Comisia Europeană a eliminat cotele de producţie, ceea ce a condus la un colaps al preţurilor.
Datele oficiale ale UE arată că importurile de zahăr ucrainean ale blocului comunitar au crescut până la 390.000 de tone în perioada octombrie 2022-iulie 2023, de la 25.000 de tone în perioada similară a sezonului anterior.
Un purtător de cuvânt de la Suedzucker a spus că zahărul din Ucraina, care are potenţialul de a perturba pieţele UE, ar trebui re-exportat către ţările terţe, care au nevoie de alimente.
Preţurile la zahăr în Europa se situau la 915 euro pe tonă în luna iulie 2023, de când datează cele mai recente date la nivelul UE, în creştere cu 57% faţă de situaţia din luna iulie 2022 şi dublu faţă de preţul înregistrat în luna iulie 2021.
Preţurile mari la zahăr, într-un moment în care cotaţiile la cereale sunt în scădere, ar putea să îi facă pe fermieri să dea prioritate cultivării sfeclei de zahăr în momentul în care iau decizii cu privire la rotaţia culturilor. Aceasta în condiţiile în care suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în Franţa a coborât în acest an la minimul ultimilor 14 ani.
În sezonul 2023/2024, producţia de zahăr a Uniunii Europene este aşteptată să îşi revină faţă de cea din anul precedent, în special graţie unei recolte mai mari în Polonia, unde fermierii, atraşi de preţurile mari, au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr.