Beneficiarii a patru submăsuri de finanţare pentru fermieri pot solicita Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) recunoaşterea circumstanţei excepţionale a stării de alertă care duce la necesitatea suspendării contractului de finanţare, se menţionează într-un comunicat remis luni de instituţie.
Beneficiarii sunt fermierii care au aplicat pentru submăsurile 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale, 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici şi 19.2 – Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală.
Aceştia au un termen maxim de implementare a planului de afaceri ce variază între 36 şi 60 de luni de la data deciziei de acordare a sprijinului, conform regulamentelor europene, în funcţie de tipurile de investiţii, subliniază AFIR.
Directorul general al AFIR, Mihai Moraru, a arătat că varianta suspendării contractului este un demers concret în sprijinul beneficiarilor PNDR afectaţi de pandemie.
Solicitarea suspendării contractului de finanţare trebuie justificată prin documente şi se poate face doar în situaţia în care durata de implementare a planului de afaceri propus prin proiect nu poate fi prelungită, se precizează în comunicatul AFIR.
Documentele justificative menţionate pot fi, după caz, decizii oficiale ale autorităţilor privind restricţiile care afectează activitatea beneficiarului – de exemplu, interzicerea organizării sau limitarea desfăşurării activităţii propuse prin planul de afaceri sau a activităţilor interconectate, de care depinde activitatea propusă în planul de afaceri.
Un alt tip de document ar putea fi unul din care să rezulte perturbarea activităţii ca urmare a situaţiei excepţionale – de exemplu, lipsa forţei de muncă din partea contractorilor sau a întârzierilor în furnizarea de echipamente/utilaje, imposibilitatea obţinerii documentelor emise de autorităţi ca urmare a suspendării activităţii, izolarea la domiciliu, carantina.
La data încetării suspendării, contractul de finanţare îşi reia cursul, iar părţile sunt repuse în drepturi, durata de valabilitate prelungindu-se automat cu perioada aferentă suspendării, în limita duratei maxime de eligibilitate a cheltuielilor FEADR prevăzute de art. 65 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1303/ 2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Baza legală pentru acest demers este Ordinul MADR nr. 67 din 22.03.2021 pentru completarea OMADR 181/ 2020 privind stabilirea unor proceduri pentru implementarea PNDR 2020, potrivit AFIR. AGERPRES