16.1 C
București
miercuri, 22 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePreşedinţii Zelenski şi Macron au discutat despre funcţionarea coridorului maritim pentru exportul...

Preşedinţii Zelenski şi Macron au discutat despre funcţionarea coridorului maritim pentru exportul de cereale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a discutat cu omologul său francez Emmanuel Macron despre modalităţi de a asigura funcţionarea coridorului instituit de Kiev în Marea Neagră, care să permită siguranţa navigaţiei, după retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale, informează AFP.

„Am discutat, de asemenea, despre modalităţi de asigurare a funcţionării coridorului de cereale şi de consolidare a securităţii regiunii Odesa”, din sud-vestul Ucrainei, a spus preşedintele Zelenski pe X, după conversaţia telefonică cu omologul francez.

Discuţia telefonică a avut loc în ajunul summitului de la Soci între preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea să revigoreze acordul de cereale, şi după ce ruşii au bombardat regiunea Odesa cu drone în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Săptămâna aceasta, Ucraina a declarat că alte patru nave au folosit coridorul maritim înfiinţat cu titlu provizoriu luna trecută.

Preşedintele Zelenski i-a mulţumit, de asemenea, preşedintelui Macron pentru „ajutorul militar crucial” al Franţei pentru ţara sa şi a spus că au „discutat următorii paşi” în acest domeniu.

Emmanuel Macron „a reiterat hotărârea Franţei de a continua să susţină Ucraina la nivel militar, industrial şi economic pe termen lung, astfel încât Ucraina să îşi poată recupera pe deplin suveranitatea”, a indicat, la rândul său, preşedinţia franceză.

„Din această perspectivă şi în urma angajamentelor asumate în formatul G7 la Vilnius în iulie anul trecut, preşedintele Republicii şi preşedintele Ucrainei au decis să lanseze discuţii privind un acord bilateral”, a adăugat Palatul Elysée.

În iulie, ţările membre G7, inclusiv Franţa, au promis sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina, negociat de fiecare dintre ţări cu Kiev în temeiul acordurilor bilaterale privind armele pe care le vor furniza.

În discursul video de duminică seara, preşedintele ucrainean a mai declarat că a ajuns la un „acord foarte important asupra antrenării piloţilor noştri în Franţa”, fără a preciza despre ce antrenamente este vorba, conform Reuters. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Studenți ai USV Iași vor participa la AGRONOMIADA 2024

Între 23 și 26 mai, studenți ai Universității de...
‹ adv ›

Ciolacu a anunțat că se reiau exporturile și tranzitul cu carne și animale vii în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, de la Ankara, că se reiau exporturilor și tranzitului cu carne și animale...

INHGA: Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor, în orele următoare

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole