14.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Mediului a solicitat o analiză privind scurgerea de informaţii din programul...

Ministrul Mediului a solicitat o analiză privind scurgerea de informaţii din programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, că a solicitat corpului de control al ministerului o analiză privind scurgerea de informaţii din programul „Casa Verde Fotovoltaice”, iar în acest moment nu sunt definitivate concluziile acesteia.

„În legătură cu scurgerea de informaţii, despre care am citit şi eu în presă, am solicitat corpului de control al ministerului să efectueze o analiză şi să îmi prezinte concluziile identificate. În acest moment nu sunt definitivate concluziile corpului de control, însă în măsura în care se va confirma această scurgere de date, bineînţeles că instituţiile statului român şi prima care îmi vine în minte aici este Autoritatea care gestionează datele cu caracter personal, vor trebui înştiinţate şi vom lua cele mai dure măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple în viitor.

Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că săptămâna viitoare vom publica lista persoanelor juridice, acelor instalatori care sunt autorizaţi de către AFM să instaleze panourile fotovoltaice. Din acel moment, fiecare persoană fizică aplicantă va putea să aleagă un instalator în funcţie de proximitate, în funcţie de oferta pe care acesta o face şi să încheie un contract de execuţie de lucrări cu acesta. Ne interesează foarte mult să înceapă instalarea acestor panouri şi ceea ce pot să spun este că programul Casa Verde Fotovoltaice va continua. Că vorbim în continuare despre instalarea de panouri fotovoltaice şi aici am alocat o sumă record în acest an, respectiv 1,75 de miliarde de lei”, a spus Mircea Fechet.

De asemenea, el a precizat că se are în vedere o îmbunătăţire a programului în viitor.

„Cu siguranţă, bugetul anului viitor va fi cel puţin la fel de ambiţios, la fel cum aş putea să anunţ în premieră că avem în vedere şi finanţarea unor componente adiacente acestui program, fie că vorbim despre acumulatori şi o astfel de măsură ar face o locuinţă şi mai eficientă din punct de vedere energetic, fie că vom finanţa în viitor instalaţii precum pompele de căldură ce vor asigura iarna încălzirea locuinţei şi vara răcirea acesteia. Cu siguranţă nu doar că îl vom replica la anul. Nu doar că vom aloca o finanţare semnificativă, dar vom şi îmbunătăţi acest program”, a afirmat ministrul Mediului.

Întrebat dacă anul acesta se mai face o sesiune, pentru că cererea există, el a declarat că acum „trebuie să ne asigurăm că în piaţă există capacitate de instalare pentru toate panourile pe care le-am contractat deja şi în măsura în care ne asigurăm că acest lucru este fezabil, respectiv deschiderea unei noi sesiuni, bineînţeles că putem lua în considerare şi acest lucru. Deocamdată nu am hotărât acest fapt”.

Ministru Mediului a fost întrebat şi despre Programul Rabla Local, precizând că ultima dată când a verificat erau în jur de 12.000 de aplicanţi.

„Trebuie să mărturisesc că aveam aşteptări un pic mai mari de la de la acest program. Mă aşteptam să epuizăm aceşti bani. Probabil pe viitor va trebui să regândim această schemă, să vedem în ce măsură apetitul oarecum redus s-a datorat condiţiilor pe care le-am impus. Sau s-a datorat valorii voucherului. Însă până la urmă şi 10.000 şi 12.000 şi 15.000 de rable mai vechi de 15 ani scoase de pe străzile României nu sunt decât binevenite”, a mai spus Mircea Fechet. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR a lansat a doua versiune a Ghidului pentru Investiții în exploatații agricole

AFIR a lansat în consultare a doua versiune a...
‹ adv ›

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...

Investiții de 21 mln de euro pentru producerea de energie din biogaz pe bază de gunoi de grajd 

Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole