30.3 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

HomepageAdvDomeniile Lungu: 350 kg boabe/ha neirigat vs 11 tone/ha cu irigare. Despre...

Domeniile Lungu: 350 kg boabe/ha neirigat vs 11 tone/ha cu irigare. Despre implementarea irigării, colaborarea cu Variant Irrigation

Într-o lume în continuă schimbare, adaptabilitatea și inovația sunt cheile către prosperitate. Aceasta este filosofia întreprinderii „Domeniile Lungu”. Cu o experiență vastă în agricultură și având în gestiune peste 1800 de hectare, compania și-a dovedit capacitatea de a răspunde eficient și inteligent provocărilor naturii.

Vasile Lungu, administratorul „Domeniile Lungu” spune că a optat pentru reabilitarea sistemelor de irigații încă din primii ani de activitate, înțelegând rolul-cheie pe care îl are apa pentru succesul în agricultură.

„În 2001, când am hotărât să investesc într-o fermă privată, m-am amplasat cu terenurile pe o fostă zonă irigată, unde exista un sistem de irigați încă din anii 80. Sistemul era distrus, astfel că am început treptat să restabilim infrastructura, să investim în echipamente, în trecut acestea erau din aluminiu, necesitau manoperă și supraveghere. Vizitând diferite târguri internaționale, am descoperit noi tipuri de utilaje – liniare și cu pivoți. În 2003 am achiziționat primele trei liniare. Ulterior, secetele cumplite din 2007, apoi 2012, ne-au indicat clar necesitatea de a investi mult mai mult în irigații”, ne-a relatat Vasile Lungu.

Au modernizat esențial infrastructura, inclusiv stațiile de pompare și conductele de transport, iar seceta din anul trecut i-a făcut să investească pentru a asigura irigarea pe suprafețe și mai mari.

„Anul trecut pe o suprafață de 350 de hectare am obținut o producție medie de 350 de kilograme de boabe fără irigare, în timp ce pe suprafețele cu acces la irigare producția a fost de 11 tone. Astfel, de la aproape 80% suprafețe irigate, datorită investițiilor din anul trecut, am ajuns la 92%”.

A optat pentru pivoții de irigare de la unica fabrică de producere a pivoților de irigații din România – Variant Irrigation, distribuitorul căreia este Titan Machinery. Acum, spune că a fost decizia corectă.

„Am ales Variant Irrigation, chiar dacă mi s-a părut o provocare la început, aveam deja 28 de instalații de la alte companii. Am studiat foarte bine fișa tehnică, astfel că am ales acești pivoți datorită debitului de apă mai mare, care ne permite într-un timp mai scurt să irigăm culturile. Dacă celelalte tipuri de pivoți acoperă suprafața unui cerc în cinci zile, pivoții de la Variant Irrigation acoperă în 3-3,5 zile suprafața, cu același debit de apă. Astfel, acești pivoți sunt mai rentabili. În plus, prețul a fost unul satisfăcător”.

A achiziționat cinci instalații de tip pivot de la 240 de metri până la 275 de metri. Aceștia funcționează încă de la finele lunii mai, iar fermierul spune că investiția se va răscumpăra în următorii ani.

„La moment, avem o medie de aproape 8,4 tone/ha grâu, 4,58 t/ha de rapiță. Urmează recoltarea florii-soarelui, pentru care sperăm să obținem o recoltă de peste 4 tone la hectar și porumbul, pentru care estimăm o recoltă de peste 12 tone/ha. Este clar că sistemul de irigare își face treaba, iar investiția merită pe deplin. Investiția făcută se va răscumpăra, rapid, în maxim cinci ani, urmând ca după aceea, încă peste 20 de ani să ne aducă profit, iar cel mai important, să ne securizeze activitatea”, a conchis Vasile Lungu.

Pentru mai multe detalii despre pivoții Variant Irrigation, accesați variant-ir.com.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

1 COMENTARIU

  1. Fermierii tineri și mici…. m ai trăim și noi pe la lângă dvs? De ce nu avem și noi șansă de a face ce ne place? Din cauza la niște strigoi ca dvs la care nu le ajunge pământu, tot un metru cub luați cu dvs sa vă țină de cald…

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Liderul pieței de carne de pui din România – premiat pentru Inovare în Sustenabilitate

Proiectul „De la bob la furculiță și „înapoi”, dezvoltat...

BERD a revenit pe profit în 2023 cu un rezultat net pozitiv de 2,1 miliarde de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a raportat miercuri un profit net de 2,1 miliarde de euro pentru...

Norofert anunță semnarea primului contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la...

Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cel mai mare profit din istoria întreprinderii. Venim cu lansări inedite în acest an”

Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova a înregistrat o creștere impresionantă în 2023. Într-un efort de a consolida...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole