24.5 C
București
duminică, 26 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLituania propune utilizarea capacităţilor statelor baltice pentru a sprijini exporturile de cereale...

Lituania propune utilizarea capacităţilor statelor baltice pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene

Guvernul lituanian a cerut luni Uniunii Europene să ţină cont mai mult de capacităţile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene, după recenta retragere a Rusiei dintr-un acord care a permis transportul acestora prin Marea Neagră, relatează AFP.

Într-o scrisoare adresată comisarilor europeni, consultată de AFP, trei miniştri lituanieni au considerat că infrastructurile acestor ţări pot „servi ca o rută alternativă viabilă şi fiabilă pentru tranzitul de produse ucrainene, inclusiv al cerealelor”.

Potrivit miniştrilor, infrastructurile baltice au o capacitate anuală combinată de 25 de milioane de tone numai pentru cereale.

Acordul internaţional privind transportul de cereale pe Marea Neagră a permis, la rândul său, exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale şi al altor produse alimentare timp de peste un an, potrivit ONU.

Pentru a exploata potenţialul rutei alternative pe care o propun, miniştrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la graniţa polono-ucraineană şi de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Săptămâna trecută, cinci ţări vecine Ucrainei, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România, au cerut Uniunii Europene să le permită prelungirea după 15 septembrie a restricţiilor pe care le-au impus importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja fermierii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni Uniunii Europene că nu este de acord sub nicio formă cu prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale din ţara să către statele UE din vecinătatea Ucrainei, notează Reuters.

„Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă”, a indicat Zelenski, într-un mesaj pe Telegram. 

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Barbu: România ar putea obţine 30 de mln de tone de porumb anual, după reabilitarea infrastructurii de irigaţii în 2027

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare...

Iustin Grigoraș Crețu – tânărul de doar 19 ani care crește iepuri de rasă

Iustin Grigoraș Crețu este un tânăr de 19 ani din Suceava, student la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole