11.6 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE vrea să pregătească un nou acord cu Maroc în domeniul pescuitului

UE vrea să pregătească un nou acord cu Maroc în domeniul pescuitului

Comisia Europeană a anunţat marţi că este pregătită să încheie un nou acord cu Maroc în domeniul pescuitului, imediat ce justiţia europeană, care a împiedicat prelungirea actualului acord, va lua o decizie în apel în acest dosar, informează AFP.

Încheiat în 2019 pentru o perioadă de patru ani, protocolul de aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului durabil între UE şi Maroc permite flotei europene de pescuit, în special navelor spaniole, să aibă acces la apele atlantice ale Marocului, în schimbul unor ajutoare financiare.

În luna septembrie 2021, Tribunalul UE a anulat acest protocol din cauza unui litigiu care vizează teritoriul disputat al Saharei occidentale, pe coasta căreia sunt bogate resurse piscicole. Bruxellesul a făcut recurs la această decizie la Curtea de Justiţie a UE, însă verdictul nu este aşteptat mai devreme de finalul lui 2023, ceea ce împiedică prelungirea acordului care a expirat luni.

„Este foarte dificil să ne antepronunţăm asupra deciziei finale a Curţii, însă cel puţin vom avea atunci clarificările care ne lipsesc în prezent şi care împiedică încheierea unui nou acord cu Rabatul”, a explicat comisarul european pentru pescuit, Virginijus Sinkevicius. „Rămânem în contact, continuăm să lucrăm cu Marocul şi am speranţa că vom fi în măsură să încheiem un acord imediat ce vom avea o decizie din partea justiţiei”, a adăugat Sinkevicius, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai pescuitului, organizată la Vigo (Spania).

Într-o comisie mixtă pe tema pescuitului, oficialii europeni şi marocani au convenit joia trecută „să continue lucrările tehnice pentru ca, imediat ce va fi anunţată decizia justiţiei, să poată fi accelerată încheierea unui nou protocol”, a declarat la rândul său ministrul spaniol Luis Planas.

Autorităţile de la Rabat au reamintit săptămâna trecută că „nu vor încheia cu partenerii internaţionali niciun acord de ordin economic sau comercial care ar exclude” teritoriul Saharei occidentale.

În paralel, Madridul a anunţat acordarea unui ajutor pescarilor spanioli pentru a-i despăgubi pentru diminuarea activităţii lor.

„Pierderea accesului la zonele de pescuit atât de importante este o sursă de mare îngrijorare. Ar trebui să găsim alternative pe termen scurt pentru a atenua impactul şi să garantăm mijloace pentru a ne păstra legăturile cu Marocul”, a reacţionat organizaţia europeană din sectorul pescuitului Europęche.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cancerul bacterian – principala cauză a „morții sâmburoaselor” – sfaturi pentru control

Cancerul bacterian, întâlnit în unele surse și ca declinul...
‹ adv ›

ANPC a lansat în dezbatere publică un Ordin privind condițiile de comercializare a legumelor şi fructelor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat, marţi, în transparenţă decizională, un proiect de Ordin al preşedintelui ANPC,...

Ministerul Agriculturii a primit suma necesară pentru sprijinul agricultorilor; plăţile – de luni

Un număr de 250.000 de agricultori vor putea beneficia de sumele cuvenite de la APIA, în baza a diferite...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole