1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBTA: Consiliul UE a acceptat poziţia Bulgariei în favoarea cultivatorilor de plante...

BTA: Consiliul UE a acceptat poziţia Bulgariei în favoarea cultivatorilor de plante din care se produc uleiuri esenţiale

În ultima zi a preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, statele membre, prin intermediul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi I (COREPER I), au aprobat o propunere legislativă pentru a menţine abordarea actuală cu privire la clasificarea uleiuri esenţiale, a anunţat Ministerul bulgar al Agriculturii.

Cu privire la propunerea Comisiei Europene de a amenda Regulamentul privind etichetarea, ambalarea şi clasificarea substanţelor şi mixturilor, Consiliul UE a acceptat argumentele Bulgariei şi altor şapte state membre cu privire la dificultăţile în adoptarea abordării propuse şi a adăugat o clauză de revizuire care cere Comisiei să facă noi analize şi să le prezinte în patru ani.

Poziţia bulgară în favoarea cultivatorilor de plante din care se produc uleiuri esenţiale a fost prezentată de ministrul bulgar al Agriculturii, Kiril Vatev la Consiliul AgriFish care a avut loc la Luxemburg din 26-27 iunie.

‹ adv ›

Vatev a spus că Bulgaria insistă în menţinerea abordării actuale faţă de clasificarea uleiurilor esenţiale pentru a păstra metodele tradiţionale din UE de creştere a plantelor din care se produc uleiuri esenţiale şi a lăsa fermierii şi muncitorii sezonieri din acest sector să îşi menţină mijloacele de trai.

Kiril Vatev a cerut ca uleiurile esenţiale să fie excluse din conceptul substanţelor complexe astfel încât să continue să fie clasificate, în conformitate cu regulile actuale, drept substanţe şi nu ca mixturi.

Decizia Consiliului UE este în favoarea producătorilor de substanţe naturale pentru parfumerie şi cosmetică, se precizează în comunicatul Ministerului bulgar al Agriculturii. Urmează să fie organizate negocieri cu Parlamentul European pentru a stabili versiunea finală a reglementării.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Kiril Vatev, a comentat că decizia este o realizare pentru întregul Guvern bulgar şi pentru premierul Nikolay Denkov.

Premierul bulgar, care este şi un renumit om de ştiinţă în domeniul chimiei, a susţinut cu tărie uleiul de trandafir bulgăresc şi alte uleiuri esenţiale naturale la reuniunea Consiliului European din 30 iunie.

Cu prilejul unei dezbateri cu privire la subiectul „Economiei”, Denkov a atras atenţia asupra unor deficienţe în varianta de lucru a Regulamentului privind etichetarea, ambalarea şi clasificarea substanţelor chimice, care plasează uleiurile esenţiale în categoria mixturilor chimice periculoase.

„Atunci când discutăm dacă ceva este dăunător, trebuie să ne uităm nu numai ce este acea substanţă dar şi în ce concentraţie este” a spus Denkov, adăugând că doar atunci o substanţă poate fi descrisă ca periculoasă sau nu.

„În textul reglementării care este prezentată, cuvântul „concentraţie” lipseşte”, a subliniat premierul bulgar.

Denkov le-a spus celorlalţi lideri UE că reglementarea propusă este un abuz ştiinţific şi i-a cerut preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se asigure că textul este mai exact, pentru că „nu este ştiinţific, deşi ar trebui să fie”. Cererea premierului bulgar a fost primită cu înţelegere.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Busuiocul – sfaturi la plantare și îngrijire

Busuiocul (Ocimum basilicum) se cultivă atât ca plantă condimentară,...
‹ adv ›

Cum se înmulțește lavanda – producerea butașilor

Lavanda poate fi înmulțită generativ și vegetativ. Înmulțirea generativă se realizează prin semințe, iar vegetativă prin butași, lăstari anuali...

Cimbrul de grădină – sfaturi la semănat și întreținere

Cimbrul de grădină (Satureja hortensis), este o plantă aromatică ce conţine ulei volatil. Se cultivă ca condiment, aromatizant și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole