32.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsiliul Concurenţei: Preţul laptelui înregistrează în continuare reduceri medii de 20%, în...

Consiliul Concurenţei: Preţul laptelui înregistrează în continuare reduceri medii de 20%, în urma implementării acordului voluntar

Preţul la raft al laptelui proaspăt, de provenienţă românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în luna iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri şi procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă precizează, că a analizat preţurile pentru 90 de produse (sortimente de lapte) de la 21 de procesatori şi comercializate de cele mai mari 10 reţele din România.

Iniţial, analiza a avut la bază datele valabile pentru 5 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informaţiile disponibile în data de 12 iunie 2023.

Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, preţul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât şi cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, preţul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.

Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de şase luni.

La acordul voluntar participă, în prezent, toate marile reţele comerciale şi toţi procesatorii care îndeplinesc condiţiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoţie) la data de 11 aprilie 2023.

„Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Consiliul Concurenţei va continua monitorizarea acestei iniţiative împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicaţia Monitorul Preţurilor la Alimente, şi va prezenta informaţiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri”, se arată în comunicatul instituţiei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Consiliul Concurenţei analizează barierele în calea digitalizării IMM-urilor

Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a identifica...
‹ adv ›

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut în prima săptămână din august cu până la 43%

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43%...

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 34%

Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole