Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), o organizație formată din mai multe entități agricole semnificative din România (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, și Asociația Forța Fermierilor – AFF), a luat măsuri pentru a debloca al doilea pachet de sprijin financiar pentru fermierii români de la Comisia Europeană.
AAC a avut o întâlnire cu echipa Vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, și cu reprezentanți ai DG TRADE la Bruxelles pe 22 iunie. Decizia finală este așteptată până pe 30 iunie 2023.
La această întâlnire, delegația română a subliniat mai multe probleme legate de importurile de cereale din Ucraina și a propus un set de soluții. Propunerile includ aprobarea și acordarea urgentă a compensațiilor din cel de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii români, extinderea interdicției de import pentru anumite produse din Ucraina și implementarea unor metode de monitorizare mai stricte pentru camioanele care tranzitează mărfuri.
În plus, aceștia au menționat că în cazul în care sunt mii de analize cu rezultate conforme, la produse obținute cu substanțe active interzise în UE de peste 10 ani, să li se dea și fermierilor europeni posibilitatea de a folosi aceleași substanțe care asigură costuri mai mici de producție.
De asemenea, delegația română a participat la întâlnirea liderilor președinților de organizații membre ale COPA-COGECA, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte de importanță pentru agricultura europeană.
Potrivit unui comunicat de presă al AAC, răspunsul cabinetului lui Dombrovskis a inclus mai multe măsuri pe care Comisia Europeană le-a luat în considerare:
- Începând cu 5 iunie 2023 sunt interzise actele adiționale la contractele vechi pentru importuri alături de interzicerea supratonajului și o rigoare mai mare la calitate produselor.
- Legislația europeană privind nivelul minim al reziduurilor NU s-a schimbat și produsele din state terțe care intră pe piața europeană trebuie să respecte aceleași condiții ca ale noastre.
- Până pe 30 iunie se va lua decizia aprobării celui de-al doilea pachet financiar de circa 29,7 milioane de euro pentru România.
- Sunt sub supraveghere schimburile comerciale pentru toate produsele agricole și dacă vor fi derapaje pe volume, lista va fi completată.
- Schimbarea, în acte, a informațiilor privind proveniența mărfii reprezintă o fraudă și trebuie
- pedepsită ca atare.
- Coridoarele de solidaritate au fost o opțiune pentru o parte mică a produselor, nu trebuie să rămână singura opțiune. Împreună cu ONU se depun eforturi pentru ca Rusia să fie convinsă să prelungească acordul după 17 iulie 2023.
În prezent, reprezentanții AAC așteaptă decizia finală a Comisiei Europene. Pentru fermierii români, aceasta ar putea avea un impact semnificativ, având în vedere presiunile economice cu care se confruntă în contextul importurilor de cereale din Ucraina.