Bursa de cereale este din ce în ce mai mult influenţată de evoluţiile meteo şi precipitaţiile scăzute din SUA, în timp ce preţul grâului rusesc care sfidează orice concurenţă, penalizează exporturile europene, transmite AFP.
Cotaţiile la cereale îşi continuă revenirea demarată în urmă cu trei săptămâni, pe o piaţă dominată de meteorologie, aşa-numita „weather market”, în special de seceta din SUA, primul producător mondial de porumb.
Deficitul de apă provoacă tensiuni la Bursa de cereale de la Chicago, dar îngrijorează de asemenea şi piaţa europeană, unde cotaţiile la grâu au fost nervoase în ultimele săptămâni, subliniază Gautier Le Molgat, analist la Agritel.
Miercuri, cotaţia la grâu a continuat să crească, ajungând în jurul orei 14:00 GMT la 246 de euro pe tonă.
Potrivit acestuia, pe de o parte au căzut precipitaţii în ultimul week-end în sud-estul SUA, iar cele care vor veni în zilele următoare vor aduce apă culturilor de soia din porumb din Corn belt-ul american.
În acelaşi timp, grâul european, ale cărui cotaţii au revenit pe creştere, se confruntă cu preţuri extrem de competitive propuse de Rusia, care caută consumatori pentru a scăpa de stocurile sale colosale.
Potrivit Agritel, în ultimele zile Algeria a achiziţionat în ultimele zile aproape 630.000 de tone de grâu, în principal din Rusia, la preţuri care desfid orice concurenţă.
Potrivit acestuia, incertitudinile care planează asupra prelungirii acordului vizând exporturile de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră, care expiră la 18 iulie, au trecut pe plan secund după temerile care au legătură cu evoluţiile meteo.