23.5 C
București
marți, 21 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePro Agro: Insistăm ca la masa discuţiilor privind preţurile la alimente să...

Pro Agro: Insistăm ca la masa discuţiilor privind preţurile la alimente să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare

Reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare trebuie să participe la discuţiile referitoare la preţurile alimentelor de bază, arată reprezentanţii Federaţiei Pro Agro, care se declară îngrijoraţi de faptul că o eventuală scădere a preţurilor la alimente va fi suportată de către producători.

„Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe.

De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit federaţiei, din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor agro alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.

„În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget.

Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil”, subliniază sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a avut marţi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar, discuţiile fiind axate pe stabilirea unui mecanism funcţional agreat între Guvern şi mediul privat pentru reducerea preţului la produse alimentare de bază, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din România din domeniul alimentar au apreciat deschiderea la dialog şi şi-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism.

Conform comunicatului, dialogul cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflaţiei şi creşterea puterii de cumpărare, precum şi a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineaţa să fie agreate detalii concrete.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, ANAF, ANSVSA şi ANPC.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

PRO AGRO: Cerealele din Ucraina sunt comercializate şi procesate pe teritoriul României în dauna fermierilor români

Cerealele din Ucraina sunt comercializate şi procesate pe teritoriul României, deşi trebuiau doar să îl tranziteze, iar fermierii români...

Asociaţia Administratorilor de Păduri devine membru al Federaţiei Naţionale Pro Agro

Asociaţia Administratorilor de Păduri a devenit membru al Federaţiei Naţionale Pro Agro. "În ultima şedinţă a Consiliului Director şi a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole