Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol estimează că începând din iulie cererea mondială de petrol îşi va reveni, urmând să înregistreze o creştere de 2,4% în a doua jumătate a anului 2023, pentru a ajunge la o medie de 103,25 milioane barili pe zi (mbz) în ultimul trimestru al anului, relatează agenţia EFE.
În raportul său anual publicat marţi, OPEC menţine neschimbate principalele estimări la nivel anual şi subliniază că acestea sunt supuse la multiple incertitudini, motiv pentru care consideră justificată păstrarea politicii de reducere a producţiei.
În schimb, în ţările industrializate ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) cererea de petrol se va majora doar cu 0,2 mbz şi asta datorită unui consum mai mare în SUA şi în unele regiuni din Asia. În Europa este aşteptat chiar un uşor regres, de 0,5%.
OPEC estimează că, în 2023, lumea va consuma în medie 101,9 mbz, cu 2,34 % mai mult ca în 2022. Aceste estimări nu diferă faţă de cele din urmă cu o lună.
De asemenea, au rămas nemodificate calculele privind cantitatea de barili ce va fi cerută celor 13 membri ai organizaţiei, cifrată la 29,3 mbz.
OPEC şi cele zece ţări aliate, printre care şi Rusia, au decis să menţină şi extindă cu un an, până la finele lui 2024, puternicele reduceri ale producţiei, decise în octombrie 2022 şi în aprilie 2023 cu scopul de a susţine preţul „aurului negru”.
În plus, Arabia Saudită a anunţat o reducere adiţională, voluntară şi unilaterală, de un milion de barili pe zi în iulie, cu posibilitatea extinderii măsurii.
În raportul publicat marţi, OPEC justifică această politică ca fiind „precaută şi preventivă”.
În pofida reducerii stabilite a ofertei, preţurile petrolului au scăzut în mai cu 10%, în medie.
Petrolul Brent a fost cotat la o medie de 75,69 dolari/baril, valoare similară preţului mondial al petrolului OPEC (75,82 dolari), în timp ce petrolul Texas a fost cotat la 71,62 dolari.