31.4 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE estimează că recolta de rapiţă a Ucrainei ar urma să se...

UE estimează că recolta de rapiţă a Ucrainei ar urma să se dubleze în acest an

Recolta de rapiţă a Ucrainei ar urma să se dubleze în acest an comparativ cu media din anii anteriori pentru a atinge un nivel record, a anunţat marţi sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE, care şi-a revizuit în mod semnificativ estimările cu privire la producţia de rapiţă în teritoriile controlate de Guvernul de la Kiev, informează Reuters.

În ultimul său raport, publicat marţi, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE estimează că în 2023 recolta de rapiţă a Ucrainei ar putea să se ridice la 5,47 milioane de tone, o revizuire semnificativă faţă de cea de 3,04 milioane de tone prognozată în luna aprilie.

O astfel de recoltă ar fi cu 99% peste media de 2,75 milioane de tone înregistrată în ultimii cinci ani şi vine după ce fermierii ucraineni au majorat, cu 79%, suprafaţa însămânţată cu rapiţă, comparativ cu 2021.

Comparativ, în ultimele sale prognoze oficiale publicate la finele lunii martie, Ministerul ucrainean al Agriculturii miza în acest an pe o recoltă de rapiţă de 3,8 milioane de tone.

Potrivit MARS, suprafeţele de culturi oleaginoase au crescut în zonele controlate de Guvernul de la Kiev, în dauna culturilor de iarnă precum grâul moale, în condiţiile în care fermierii ucraineni se confruntă cu probleme financiare şi logistice din cauza războiului cu Rusia. În general, culturile de oleaginoase au nevoie de mai puţin volum decât cerealele pentru a genera venituri similare.

De asemenea, MARS prognozează că recolta de soia a Ucrainei va fi în acest an de 4,5 milioane de tone, cu 29% mai mare decât în 2021, pe baza unei creşteri de 39% a suprafeţelor însămânţate. În schimb, recolta de floarea soarelui ar urma să fie cu 8% mai mică decât în 2021, până la 15,06 milioane de tone, după o reducere cu 4% a suprafeţelor însămânţate.

„Odată cu distrugerea barajului Nova Kakhovka a fost pusă în pericol irigarea a aproximativ 300.000 de hectare care erau alocate în special culturilor de primăvară şi vară”, a subliniat MARS.

În cazul culturilor de iarnă, MARS şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta totală de grâu a Ucrainei până la 28,28 milioane de tone, în creştere faţă de cele 25,48 milioane de tone preconizate în luna aprilie dar cu 12% sub cea din 2021.

„Condiţiile meteo favorabile au continuat în timpul primăverii, ceea ce susţine o prognoză pozitivă pentru culturile de iarnă în majoritatea regiunilor. Producţii mari sunt aşteptate în zonele de sud şi est ale ţării”, a informat MARS.

Separat, Ministerul francez al Agriculturii a dat publicităţi marţi primele sale estimări referitoare la producţia de cereale în 2023. Conform acestor estimări, producţia de orz a Franţei ar urma să crească cu 7,3% până la 9,07 milioane de tone. De asemenea, producţia de rapiţă ar urma să fie mai mare cu 2,6% până la 4,63 milioane de tone.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat astăzi în vigoare

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile...
‹ adv ›

Ucraina va opri exporturile de zahăr către UE, după completarea cotei atribuite în 2024

Guvernul Ucrainei va interzice oficial exporturile de zahăr către Uniunea Europeană pentru restul acestui an, deoarece a completat cota...

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 44,4 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole