15.1 C
București
duminică, 19 mai, 2024

-

HomepageAdvCombaterea biologică a bolilor cu ajutorul bacteriilor benefice

Combaterea biologică a bolilor cu ajutorul bacteriilor benefice

Combaterea biologică a unor patogeni poate fi realizată prin utilizarea microorganismelor vii, asigurându-se protecția culturilor agricole.

Taegro®, un fungicid foliar microbian cu spectru larg de acțiune, reprezintă un exemplu excelent al utilizării combaterii biologice în protecția culturilor agricole.

Acest produs este destinat utilizării în culturile de fructe și legume, cu multiple moduri de acțiune. Taegro® este cel mai versatil fungicid biologic, de origine naturală, pentru protecția culturilor horticole pus la dispoziție de către compania Syngenta și accesibil fermierilor din România.

Taegro® are la baza formulării sale tulpina Bacillus amyloliquefaciens, FZB24, în concentrație de 1 x unități formatoare de colonii (UFC) per kilogram substanță. Faptul că produsul are o concentrație mare de spori ai bacteriei benefice, acesta se poate aplica în doze mai scăzute pe hectar.

Sporii de Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 sunt robuști și rezistenți, astfel că aceștia se pot amesteca cu alte produse, conform indicațiilor de pe eticheta produselor. Acest produs vă permite să maximizați randamentele comercializabile ale culturilor horticole.

Cu un spectru larg de acțiune, Taegro® este indicat pentru protejarea viței de vie, a culturilor pomicole cu pielița fructelor moale, dar și a culturilor de legume. Acesta combate boli precum Botrytis spp., făinarea (Oidium spp.), mana (Oomycestes spp.) și Sclerotinia spp.

Este destinat pentru utilizare în ​​cadrul programelor de management integrat al bolilor, cât și în agricultura ecologică.

Modul de acțiune al fungicidului Taegro® 

Odată ce Taegro® este adăugat în rezervor și amestecat cu apă, „endosporii” care constituie ingredientul activ se găsesc într-un mediu favorabil și procesul de germinare se activează.

Pentru a maximiza potențialul produsului, suspensia trebuie să fie aplicată omogen pe întregul foliaj, având rolul unui fungicid de contact. Produsul Taegro® protejează culturile prin 3 moduri diferite de acțiune: creează o barieră fizică prin colonizarea foliajului, eliberează anumiți metaboliți cu activitatea fungică și activează mecanismele naturale de apărare a plantei. 

1. Creează o barieră fizică prin colonizarea foliajului

Produsul creează o barieră fizică temporară, care blochează dezvoltarea agenților patogeni și a bacteriilor care pot ajunge pe suprafața părților vegetale. Celulele vegetative și sporii se vor găsi pe suprafața plantei până la 18 zile.

La 3 zile după aplicarea Taegro® frunzele de viță de vie, una netratată și una tratată cu Taegro®, au fost detașate și plasate pe plăci Petri cu mediu de agar. Imaginea din dreapta arată cum produsul Taegro® din vasul Petri colonizează complet suprafața frunzei, lăsând un spațiu limitat pentru instalarea agenților patogeni.

2. Eliberează metaboliți cu activitate fungică

Tulpina Bacillus amyloliquefaciens FZB24 din produsul Taegro® produce peste 15 substanțe cu acțiune biocidă.

Acești metaboliți reacționează cu sporii ciupercii, iar astfel prin schimbul ionilor la nivel celurar, sporii sunt dezactivați. Pe lângă bariera fizică pe care Taegro® o creează, acesta are și capacitatea de a combate agentul patogen.

3. Activează mecanismul de autoapărare al plantei (SAR)

Pe lângă capacitatea de a forma o barieră fizică și de combatere a agentului patogen, Taegro® activează și sistemul de apărare naturală a plantelor (SAR) datorită mecanismului natural de recunoaștere chimică a prezenței bacteriilor, iar planta este alertată de prezența unor agenți microbieni.

Planta astfel își întărește sistemul natural de apărare, care poate bloca mai departe atacurile altor agenți patogeni.

Recomandări pentru utilizarea Taegro®

Câteva sfaturi practice pentru a maximiza eficacitatea produsului Taegro®:

Se aplică foliar, ca tratament exclusiv preventiv, intervenind la fiecare aproximativ 7 zile la vița de vie, salată verde, și la fiecare 3-5 zile în culturile în spații protejate.

  • Taegro® poate fi utilizat în toate etapele de dezvoltare a culturii, de la transplantarea culturii până la recoltare. Produsul se utilizează conform tabelului de omologări.
  • Evitați utilizarea apei cu un conținut de clor, egal sau mai mare de 5 ppm.
  • Taegro® se poate utiliza în amestec cu alte produse, doar conform indicațiilor de pe eticheta
  • produselor, inclusiv cupru și sulf.
Marius Dragoi
Marius Dragoi
Marketing Manager Syngenta Culturi Speciale România și Moldova

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Patria Bank a raportat o creştere cu 171% a profitului net în primul trimestru, la 8 milioane de lei

Patria Bank a înregistrat, în primul trimestru, un profit net de 8 milioane lei, în creştere cu 171% faţă...

Maria Cîrjă: Tehnologiile precum CRISPR-Cas sunt esențiale în adaptarea și diminuarea schimbărilor climatice

Fermierii ar trebui să aibă acces la inovații revoluționare, precum Noile Tehnici Genomice (NGTs), pentru a face față și...

Photon Energy a împrumutat 15 mln de euro de la BERD pentru construcţia unor parcuri fotovoltaice în România

Grupul olandez Photon Energy N.V. a anunţat marţi semnarea unui acord de împrumut securizat, în valoare de până la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole