6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări la vița de vie recomandate înainte de înflorit

Lucrări la vița de vie recomandate înainte de înflorit

În majoritatea zonelor țării vița de vie se află în faza înainte de înflorit, astfel că în câteva zile urmează să aibă loc înflorirea viței de vie.

Această perioadă este importantă nu doar datorită fenofazei de înflorire ce trebuie să decurgă în condiții favorabile pentru formarea unei recolte bune, ci și deoarece nu trebuie omisă perioada realizării unor lucrări ce vor contribui la obținerea unei recolte mai calitative de struguri de masă.

Atunci când vorbim despre lucrările importante de realizat înainte de înflorire, ne referim în primul rând la:

‹ adv ›

Normarea prealabilă a inflorescențelor

Normarea recoltei este un procedeu agrotehnic obligatoriu pentru soiurile de masă, unde este urmărită în special obținerea unei calități ireproșabile a strugurilor.

La soiurile ale căror greutate a strugurilor este de 200-400, cum ar fi Moldova, de obicei, se recomandă un strugure la doi lăstari.

La soiurile cu struguri mai mășcați, de circa 700-800 g, cum ar fi Arcadia, se recomandă un strugure la 3 lăstari. La fel, un strugure la 3 lăstari este recomandat la soiurile cu floarea funcțional feminină, cum ar fi Codreanca, pentru a evita mărgeluirea.

Majoritatea lăstarilor au câteva inflorescențe. Recomand înlăturarea inflorescenței de la vârful lăstarului, de obicei aceasta fiind mai slabă.

Rărirea inflorescențelor la vița de vie:

Înlăturarea inflorescenței în această perioadă este mai facilă, necesită mai puține brațe de muncă, iar inflorescențele ce trebuie înlăturate sunt mai ușor de identificat.

Înlăturarea inflorescenței după înflorire este mai dificilă, din cauza că frunzișul se îndesește.

Ulterior, în funcție de cum a decurs procesul de polenizare, se realizează definitivarea sarcinii butucului, în funcție de numărul lăstarului.

Reducerea numărului de inflorescențe se face în funcție de fertilitatea soiului pe care îl cultivați și de nivelul măsurilor agrotehnice aplicate în plantație.

Reducerea numărului de inflorescențe duce la sporirea în greutate a strugurilor (studiile arată o creștere de până la 30-40 %), dezvoltarea normală a boabelor și creșterea producției cu 10-15 %.

Detalii despre principiul realizării normării inflorescențelor la vița de vie pe acest link.

Ciupitul lăstarilor

Ciupitul lăstarilor provoacă apariția copileților și sporește suprafața foliară ce, ulterior, contribuie la restabilirea productivității și echilibrului vegetativ al butucilor viței de vie.

Ciupitul în pragul înfloritului face ca substanțele plastice produse de butuci să fie redirecționate de la creșterea vegetativă către organele generative, fapt care duce la o legare mai bună și mai calitativă a recoltei.

Se realizează ciupitul lăstarilor ce au depășit ultima sârmă a sistemului de suport. Această lucrare este recomandat a fi realizată în această perioadă, deoarece ulterior va fi mai anevoioasă și va genera mai multe pierderi.

Ciupitul lăstarilor la vița de vie:

Principiul general al ciupitului lăstarilor constă în înlăturarea vârfului de creştere a lăstarului (5-15 cm) cu scopul de formare a butucilor tineri (stimularea apariţiei copililor) sau favorizarea legatului bobiţelor.

Pentru o legare mai bună a bobiţelor, ciupitul se efectuează nemijlocit în pragul înfloritului.

Realizarea tratamentelor

Realizarea tratamentelor este o lucrare nu mai puțin importantă, iar momentul optim nu poate fi ratat. Riscul de dezvoltare a bolilor poate fi monitorizat cu ajutorul stațiilor meteo performante.

În general, se recomandă realizarea tratamentelor în momentul aruncării primei corole, perioadă popular numită aruncarea primelor căpăcele. Sunt recomandate preparatele sistemice și excluderea produselor pe bază de cupru și sulf, pentru a preveni posibilele probleme legate de fitotoxicitate.

Principalele tratamente realizate în această perioadă vizează controlul manei, făinării, includerea unui botriticid pentru controlul putregaiului și a unui insecticid pentru controlul moliilor viței de vie.

Detalii despre Pagube provocate de specia Lobesia botrana la vița de vie.

Important! În perioada înfloririi poate fi realizată orice operațiune tehnologică, inclusiv ciupitul lăstarilor, operațiunea contribuind la o mai bună polenizare.

Ulterior, în cazul unei perioade prelungite de înflorire, se recomandă repetarea tratamentelor cu produse ce conțin proquinazid (de exemplu Talendo 220-225 ml/ha), penconazol (Topas 100 EC 0,25-0,4 l/ha), cimoxanil (Cymbal, WG 0,25 l/ha) și alte substanțe active sistemice.

În cazul în care se planifică aplicarea erbicidelor, acestea se aplică astfel încât să se evite tratarea părților butucilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole